Ірландський лоукостер Ryanair звільнив усіх пілотів і стюардес, котрі працювали в нідерландському Ейндговені. Причиною стала їхня відмова переїжджати до Білорусі, Марокко, Азорських островів і Болгарії. Про це у четвер, 20 грудня, пише польська газета Rzeczpospolita.

Під звільнення потрапили 16 пілотів, 98 стюардес і супроводжуючого персоналу, а також десятеро працівників наземних служб. Причиною оголосили закриття бази авіакомпанії в Ейндговені 5 листопада.

Нідерландська преса обурена, а профспілки опротестували рішення керівництва Ryanair. Однак ірландці вже повідомили про звільнення персоналу до Агенції зі страхування працівників (UWV), яка займається питаннями виплат допомоги з безробіття.

Йоост ван Дусбург, голова профспілки пілотів, здивований тим фактом, що UWV узагалі прийняла заяву від Ryanair. Він також заявив, що Ryanair не розкриває деталей справи, що дуже дивно. За його словами закриття бази — це відповідь на протест на початку жовтня ц. р. Тоді 16 пілотів звернулися до місцевого суду Ейндговену з приводу незаконних дій авіакомпанії.

Закриття бази в Ейндговені не означає, що Ryanair припинить літати до цього міста, навіть кількість рейсів звідти не буде обмежена. Але працівники Ryanair працюватимуть винятково на облавках літаків.

«Члени екіпажів мають квартири в Ейндговені, їхні діти ходять до школи, у них є кредити в банках. Усього цього вони позбудуться за одну ніч», — скаржиться Асмае Хаджарі, голова профспілки бортпрацівників.

У відповідь Янн Деломе, директор маркетингу Ryanair у кранах Бенілюксу, повідомив, що їм доведеться самим вибрати, куди переселитися, позаяк роботи в Ейндговені для них більше не буде.

ІА "Вголос": НОВИНИ