Цього року за результатами першого півріччя послуги в сфері інформаційних технологій обігнали трубогінний транспорт і стали другою найбільшою галуззю з експорту послуг — понад 20 % всіх експортованих послуг.

Про це йдеться в результатах дослідження експертів Асоціації IT Ukraine та Офісу ефективного регулювання (BRDO), передає УП.

Зокрема, була зроблена оцінка ринку, проаналізовані сплачені податки та витрати ІТ-компаній, а також визначено кадровий капітал індустрії.

За отриманими від Державної фіскальної служби даними, сума сплачених ІТ-компаніями податків у 2014-2017 роках щорічно зростала на 27 % і зараз сягнула 4,1 млрд гривень. 2018-го ця тенденція зберігається.

Також значна кількість ІТ-фахівців співпрацюють із компаніями за контрактом у формі фізичних осіб-підприємців і самостійно сплачують єдиний податок. Обсяг його надходжень зростав у середньому на 58,8 % упродовж 2013-2017 років і становив 3,2 млрд гривень 2017-го.

Відповідно до проведеного в рамках дослідження опитування, оплата послуг фахівців — це 80-85 % витрат компаній.

Значна частина податків, пов'язаних із витратами на оплату послуг, пояснюється великим доходом представників галузі порівняно з іншими сферами.

За даними опитування, 2017 року дохід співробітників, які перебувають у трудових відносинах із компаніями, перевищував середню зарплату в сім разів, а дохід ФОП — у 7,8 раза.

Крім цього, стрімко зростає значимість ІТ-послуг в структурі українського експорту. Так, 2017 року комп'ютерні послуги посіли третє місце серед експорту послуг із України, а за результатами першого півріччя 2018-го обігнали трубогінний транспорт і стали другою найбільшою галуззю з експорту послуг — понад 20 % всіх експортованих послуг.

Згідно з опитуванням компаній, доходи вітчизняного ІТ-бізнесу переважно мають іноземне походження — українські розробники співпрацюють із США, Великою Британією, Німеччиною, Канадою, Ізраїлем, Швецією та Швейцарією.

"Щорічно ринок ріс в середньому на 19 % і на кінець 2017 року налічував уже 127 тис. фахівців. Лише за останній рік кількість зайнятих у галузі зросла на 27 тис. осіб", — резюмує Олександр Кубрак, керівник сектору ІТ та "Телеком-офісу ефективного регулювання" й один з авторів дослідження.

Зазначається, що в IT-галузь залучені не лише програмісти або вузькоспеціалізовані технічні фахівці. Компанії також співпрацюють із дизайнерами, фахівцями з фінансів, управління персоналом тощо. Згідно з проведеним опитуванням, понад чверть осіб у командах ІТ-компаній — нетехнічні фахівці.

ІА "Вголос": НОВИНИ