Відповідне рішення підтримали 240 народних депутатів, з них -  227 депутатів від «Слуги народу» та 13 позафракційних. Та поки за закон проголосували лише в першому читанні.

Прикметно, що більшість українців, а це 63,4%, за даними опитування Центру Разумкова, виступають проти впровадження ринку землі. А перед голосуванням за скандальний законопроект по всій Україні відбувались масові акції протесту та перекриття доріг.

То ж чи варто очікувати масштабних акцій протесту перед другим читанням проекту закону про ринок землі? Про це ІА «Вголос» запитало у експертів.

Володимир Воля, політолог:

Вже сьогодні ввечері, або завтра кількість акцій протесту противників відкриття ринку землі в Україні може різко збільшитися. Бо насправді більшість українців виступають проти продажу землі. А тому я не виключаю, що вже до річниці Майдану можуть початися масштабні протести.  Влада, якщо з’являться масові протести, змушена буде відступитися і дослухатися до тих зауважень, які сьогодні озвучувались у Верховній Раді.

Президент Зеленський 13 листопада перейшов  політичний рубікон у своїй кар’єрі
Насправді ж владний законопроект був підтриманий виключно «Слугою народу» та позафракційними народними депутатами. Бо 241 народний депутат – це трохи більше половини. Тобто Рада у питанні того, яким повинен бути ринок землі, розділилась навпіл. А Президент Зеленський 13 листопада перейшов  політичний рубікон у своїй кар’єрі. І виникає питання, чи йтиме він далі, чи відступиться.

Кирило Мочанов, політолог:

Те, чи почнуться масові протести, залежатиме від противників продажу землі та того, наскільки вони зможуть переконати іншу частину населення у своїй правоті.  Аграрії та фермери можуть вийти на вулиці перед другим читанням і від цього залежатиме, наскільки закон про відкриття ринку землі може бути зміненим перед його остаточним прийняттям у Парламенті. Бо єдине, чого боїться влада – це вулиця. І відповідно, якщо цей тиск матиме масштабний характер, то це і справді призведе до певного результату. А якщо ні – то нічого не зміниться.

Петро Олещук, політолог: 

Протести уже є – і  відкритим залишається питання, на скільки вони будуть масовими. Думаю, зараз, поки триватиме підготовка до наступних читань,  багато що залежатиме від того, яким цей законопроект подадуть до другого читання і чи будуть внесені якісь суттєві зміни, як вирішать питання щодо продажу землі іноземцям тощо. Це також впливатиме на відповідні суспільні настрої.

Проте політики все одно мобілізовуватимуть своїх виборців на протести, зокрема ті політичні сили, які виступали проти ринку землі. З одного боку - протестуючи проти такого рішення, а з іншого – намагаючись одержати черговий імпульс для своєї політичної діяльності.

Олександр Мусієнко, політолог: 

Акції протесту, зокрема під Верховною Радою та по всій Україні, звичайно, будуть. Проте я не думаю, що дійде до значного збурення суспільства та того, що ці акції переростуть у революцію.

І взагалі: як мінімум у цей законопроект треба було б внести правки, зокрема щодо питання про велику концентрацію землі - по 200 тисяч га - в одних руках. Також варто було б на законодавчому рівні запровадити підтримку фермерського господарства, створити державний земельний банк, кредитування для фермерів – бо це і є ті гострі питання, через які українці вийшли на протести.

Варто згадати і ще одне гостре питання – питання продажу землі іноземцям. Якщо зроблять так, як каже Президент, і в законі буде прописано, що ця норма може набути чинності тільки за результатами Всеукраїнського референдуму, то, думаю, це питання викреслять, бо на такому референдумі більшість українців проголосують проти.

Щодо ж до самого законопроекту загалом – сумніваюся, що його взагалі знімуть з порядку денного, бо влада налаштована будь-що його ухвалити у другому читанні і за основу – і то якомога швидше.

Все ж бачимо, що акції протесту певним чином  таки дали результат. Люди виступали проти купівлі землі іноземцями – і це питання вже були готові винести на референдум. А спочатку ж були налаштовані  на те, що цей пункт залишиться у законопроекті. Тому,  думаю, що і в цій ситуації дослухатимуться до людей і радитимуться.

Тарас Загородній, політтехнолог:

Я не виключаю, що будуть протести, бо ця тема вже надовго, як мінімум – це тема наступної  виборчої кампанії. Тут і Тимошенко виступатиме, і той же  Бойко та інші. Не виключено, що чутимемо обіцянки повернути все назад. Тому цілком імовірно, що протестні настрої наростатимуть. І не виключено, що незадоволення українців цим рішенням може перерости у радикальні дії на вулицях.

Михайло Головко, екснардеп від ВО «Свобода»:

Після цього голосування в Раді, на мій погляд, люди готові об’єднуватися та виходити на масові протести проти розпродажу землі. Людей уже нічого не стримує, у них яскраво виражені протестні настрої.

Тепер українці не лише палитимуть шини. Акції будуть дуже радикальними
Масштабні акції я очікую по всій Україні. І тепер українці не лише палитимуть шини. Акції будуть дуже радикальними. І ця влада, котра відкрила ринок землі, глибоко пошкодує про такий крок. Бо у свій час до нас прийшли більшовики, котрі забрали у людей землю та зробили їх кріпаками, а зараз – при владі «слуги транснаціональних компаній» і те саме хочуть зробити. Там був Володя Ленін і тут є Володя - Зеленський. Нічого не змінилося: вони знову хочуть повторити голодомори та колективізації.

Влада плює на людей, банально голосуючи за те, що їм потрібно. А тому суспільство повинно виходити на масові акції протесту, бо якщо українські землі скуплять іноземці, то нас звідси просто витіснять, або зроблять рабами.

Марія Бойко, Марія Волошин, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ