Регулярне чищення зубів і належний догляд за порожниною рота можуть зіграти велику роль в боротьбі з COVID-19, оскільки, згідно з новим дослідженням, ймовірність смерті пацієнтів з коронавірусною інфекцією в дев'ять разів вища, якщо її супроводжує захворювання ясен.

Про це пише Fox News.

Дослідження, проведене за участю понад 500 осіб, також показало, що пацієнти із захворюваннями ясен в 3,5 рази частіше потрапляють у відділення інтенсивної терапії і в 4,5 рази частіше потребують апаратів штучної вентиляції легенів.

Крім того, згідно з дослідженням, опублікованим в Журналі клінічної пародонтології, пацієнти з коронавірусом і поганим станом ясен в три рази частіше стикаються з ускладненнями хвороби.

Маркери крові, які вказують на запалення в організмі, були помітно вищі у пацієнтів із захворюванням ясен, що дозволяє припустити, що запальний процес може пояснити часті ускладнення.

«Результати дослідження припускають, що запалення в порожнині рота може відкрити шлях для поширення коронавірусу», – сказав співавтор дослідження професор Ліор Шапіра з Єврейського університету в Ізраїлі.

«Догляд за порожниною рота повинен бути частиною рекомендацій по здоров'ю, щоб знизити ризик важких наслідків COVID-19», – додав Шапіра, обраний президент Європейської федерації пародонтології.

Пародонтит, серйозна форма захворювання ясен, від якої страждає майже половина всіх дорослих в світі, може поширюватися по всьому тілу, якщо його не лікувати, а COVID-19, пов'язаний із запаленням, може бути фатальним.

У дослідженні, яке проводилося в Катарі, взяли участь 568 пацієнтів з діагнозом COVID-19 в період з лютого по липень 2020 року.

З них у 40 були ускладнення, включаючи госпіталізацію в відділення інтенсивної терапії на штучну вентиляцію легенів або смерть, а у 528 – ускладнень не було.

Інші фактори, включаючи індекс маси тіла, астму, серцеві захворювання, діабет, артеріальний тиск і куріння, також бралися до уваги при ускладненнях. Були отримані і дані про рівень хімічних речовин в крові, пов'язаних із запаленням в організмі.

Імовірність смерті у пацієнтів з захворюванням ясен COVID-19 була в 8,81 рази вище, ніж у інших, в той час як шанси опинитися в відділенні інтенсивної терапії або на штучній вентиляції легенів були в 3,54 і 4,57 рази вищі відповідно.

«Якщо встановлено причинно-наслідковий зв'язок між пародонтитом і підвищеною частотою несприятливих наслідків у пацієнтів з COVID-19, то лікування і підтримку здорового стану пародонту може стати важливою частиною догляду за цими пацієнтами», – пишуть вчені.

Один з дослідників, професор Маріано Санс із Мадридського університету Комплутенсе в Іспанії, сказав, що бактерії з порожнини рота у пацієнтів з пародонтитом можуть потрапляти в дихальні шляхи і інфікувати легені.

«Це може сприяти погіршенню стану пацієнтів з COVID-19 і підвищити ризик смерті. Персонал лікарні повинен виявляти пацієнтів з COVID-19 з пародонтитом і використовувати пероральні антисептики для зменшення передачі бактерій», – наголосив він.

Шапіра заявив, що зв'язок між пародонтитом і захворюваннями легенів, включаючи астму, пневмонію і хронічну обструктивну хворобу легенів, добре встановлена.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ