[media=139950,139951,139952,139953,139954,139955,139956,139957,139958,139959,139960,139961,139962,139963] 

Це уже третя акція, яку організовують громадяни на підтримку педагога, інформує кореспондент «Вголосу».

Сьогодні під стінами навчального закладу учні намалювали величезні плакати зі словами вдячності та підтримки Мар‘яні Батюк. Батьки дітей та місцеві жителі принесли зі собою світлини учительки, стінгазети та різнокольорові серця. Під час флеш-мобу діти заспівали пісню «Вчителька» та станцювали під українські пісні.

 

Разом з тим, батьки учнів школи №100 та місцеві жителі, які добре знають Мар‘яну Батюк, у розмові із кореспондентом «Вголосу» назвали звільнення педагога політичною розправою, адже Мар‘яна Батюк , як відомо, є депутаткою Львівської міської ради від ВО «Свобода».

 

Жителька Рясного Леся Олексіївна, діти якої закінчили школу №100, а тепер відправили туди своїх дітей, розповіла «Вголосу», що місцеві добре розуміють ситуацію, яка склалася довкола Батюк, і домагатимуться поновлення її на посаді.

«Ми живемо тут багато років і прекрасно розуміємо цю ситуацію. Мар‘яну я знаю давно, знаю її маму, і знаю, що вона робить для мікрорайону. Тому я не можу спокійно дивитися, як стравлюють цю людину. Якби вона справді була винною, то зібрали би докази, почали б з‘ясовувати її вину і відсторонили б на час розслідування. Натомість її нагло звільнили за першим помахом руки Садового.

Три дні тому діти зловили її на зупинці, обступили кружечком і почали ридати. Це просто треба було бачити, шкода, що не встигли сфотографувати. Дуже хто бачив, щоб діти так пропадали за вчителькою? Вона креативно підходить до дітей, навчає їх у формі гри, возить їх у музеї і на виставки, на велосипедах з ними катається. Вона шалену кількість посилок в АТО вислала, постійно дітей до того залучала, акції всілякі проводили. То як тепер? Забути про все? Вона ж навіть до самотніх людей з допомогою приходить, місцевій жіночці старенькій на Великдень кошик до рук дала. То бабуся сьогодні у церкві плакала, що з Мар‘яною тепер так вчинили.  Та Мар‘яна просто кісткою поперек горла їм стоїть, бо навіть землю для дитячого майданчика відстояла, на якій вже зібралися багатоповерхівку зводити», - зазначила пані Леся.

«Це політична розправа над молодою дівчиною, яка тільки хоче, щоб Львів був українським, - каже «Вголосу» місцевий житель Василь Заболотний. - Я бачив, як діти зустрічали її після звільнення: вони її обні мали, цілували і гуртом плакали. Я вважаю, що це політична розправа, бо щойно вона занесла червоно-чорний прапор до міської ради - відразу журналісти почали за нею бігати, бо «як же вона оце собі дозволила».

Разом з тим, очільник Львівської міської організації ВО «Свобода» Любомир Мельничук у коментарі кореспондентові «Вголосу» розповів, що Мар'яну Батюк звільнили зі школи незаконно.

«Була вказівка звільнити Батюк під будь-яким приводом. Спочатку директор спробував звільнити її за прогули, хоча вона нічого не пропустила і не мала жодної догани. Так, директор видав відповідний наказ і навіть встиг обговорити його на «специфічному» засіданні педагогічного колективу: з усіх вчителів він вибрав 7 людей, а 5 з них проголосували за звільнення Батюк. Ці п‘ятеро людей - сам директор, його жінка, його братова і двоє його заступниць. Вочевидь, пізніше в мерії зрозуміли, що звільняти за прогули, коли звинувачують у фашизмі, якось негарно буде виглядати, тому вже наступного дня перший наказ про звільнення знищили і зробили новий - про за «аморальну поведінку», - зазначив Мельничук.

Також свободівець наголосив, що наказ, яким звільнили Батюк, незаконний, адже вина учительки не доведена і відповідна комісія ще працює:

«Тому очевидно, що це політичне переслідування, це помста Мар‘яні за червоно-чорний прапор і українську мову в сфері обслуговування. Це звільнення мало засвідчити, що «мер міста бореться з фашизмом». Зауважте, що у Львові віднедавна з «фашизмом» борються частіше, ніж на російському телебаченні».

«Зрозуміло, що люди, які знають її змалечку, батьки, яким діти щодень розповідають, що відбувається в школі, які й самі спілкуються із вчителями, знають, що відбувається насправді. Вони бачать цю травлю, тому сьогодні фактично повстала вся школа! Тепер міська рада не знає, що їй робити. Вони намагаються перевести все у брехню, але людям, які роками тут живуть і знають Мар‘яну з дитинства, не збрешеш. Вочевидь, тепер в ЛМР будуть великі проблеми, адже люди вимагають відставки директора і керівника відділу освіти ЛМР», - додав Любомир Мельничук.

Нагадаємо, раніше 28-річна учителька історії львівської школи №100 Мар'яна Батюк заявила, що її Facebook-сторінку зламали невідомі і розмістили повідомлення із хвалебними словами про Адольфа Гітлера.

У той же день міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що Мар'яні Батюк не місце серед дітей, а вже 25 квітня її звільнили з роботи. Увечері 25 квітня обурені батьки організували мітинг під домом учительки, аби висловити їй свою підтримку.

У коментарі журналістам телеканалу НТА учні, яких до того дня навчала Батюк, та їхні батьки повідомили, що дуже задоволені роботою вчительки і робитимуть все можливе задля поновлення її на посаді. Разом з тим, батьки переконані, що Мар'яну Батюк просто підставили.

Сама Батюк заявила, що поновлюватиметься на посаді і доводитиме свою правоту у суді.

27 квітня ввечері у мікрорайоні Рясне батьки учнів школи №100 організували стихійний мітинг під стінами навчального закладу на підтримку учительки історії Мар'яни Батюк. Обурені люди заявляли, що педагога звільнили несправедливо, тож тепер вони домагатимуться поновлення її на посаді. Якщо цього не станеться - батьки обіцяють мерії масштабні протести.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ