У понеділок, 30 листопада, у Львівській міській раді відбулася зустріч керівників усіх фракцій, Тимчасової президії та міського голови Андрія Садового. За результатами цієї зустрічі, представники Тимчасової президії виступили із заявою, в якій повідомили, що новообраний мер намагається заблокувати роботу міської ради.

Зокрема, представник «Європейської солідарності» Петро Адамик на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» повідомив, що Тимчасова президія вирішила зібратися на наступне офіційне засідання у малій сесійній залі Ратуші у вівторок, 1 грудня, о 12:00 год. А також розповів, що Андрій Садовий втік із нинішньої зустрічі через 20 хвилин після її початку.

"Сьогодні члени тимчасової президії та керівники фракцій зібрались, щоб разом з новообраним міським головою Андрієм Садовим в робочому режимі виробити спільну позицію та алгоритм подальших дій. Але, на жаль, виявилось, що новообраний міський голова свідомо блокує роботу. Нагадаю, що новобрана міська рада розпочала свою роботу минулого тижня в межах чинного законодавства. Натомість Андрій Садовий та його команда потрактували бажання депутатів працювати в межах закону як політичну змову проти нього. Жодної змови не було. Депутати відкрито демонструють бажання нарешті почати працювати на благо громади Великого Львова. Саме з цією метою задля уникнення подальшого безглуздого політичного протистояння сьогодні й відбулась зустріч керівництва депутатських фракцій, представників Тимчасової президії Львівської міської ради з міським головою Андрієм Садовим.

Конструктивна розмова так і не відбулась, оскільки одна зі сторін наполягала лише на своєму розумінні ситуації в місті, яке суперечить законодавству. У підсумку Андрій Садовий, який, до слова, був ініціатором зустрічі, за 30 хвилин оголосив 10 хвилинну перерву і зник. Натомість розпочався процес тиску та маніпуляцій на депутатський корпус з боку членів його команди. 4,5 години подальших перемовин не призвели до жодних рішень. Ми вважаємо, що такі маневри з боку Садового і його команди переслідують лише одну мету – дестабілізувати та заблокувати роботу депутатського корпусу міської ради.

Депутати Львівської міськради залишаються щирими та послідовними у своєму служінні львів'ян, нам немає що приховувати та ми готові до продовження конструктивної співпраці", - написав Петро Адамик.

У розмові із «Вголосом» двоє інших представників Тимчасової президії — Любомир Мельничук зі «Свободи» та Юрій Мартинюк з «Варти» — підтримали слова Адамика та підтвердили свою участь у засіданні президії, яке призначене на 1 грудня.

«Садовий пішов з нашої наради, заявивши, що оголошує перерву на 10 хвилин. Після цього так і не повернувся. Відтак наступні 4,5 години минули в розмовах із представниками »Самопомочі«. Вони не знали, визнають Тимчасову президію чи ні, готові брати в цьому участь чи не готові, на яке число готові призначати сесію, а на яке ні, на що годяться, а на що не годяться. Це 4,5 години танцювання навколо представників однієї партії, яке нічим не завершилося. Єдине, що за ці 4,5 години вже всі зрозуміли, що єдиний орган, який за законом може скликати наступне засідання сесії — це Тимчасова президія. Тому ми вирішили припинити всі маніпуляції і зібратися завтра у форматі Тимчасової президії. А щоб не було пересмикувань і ніхто не казав, що їх не попередили — ми запросили присутніх на нинішній зустрічі представників фракцій »Голосу« та »Самопомочі« і попросили Юрія Лукашевського, як керівника управління Секретаріат ради, організувати нам на завтра резервацію малої сесійної зали. Тож завтра будемо радитися, щоби прийняти необхідне, законне рішення, за яким рада нарешті зможе запрацювати», - зазначив Юрій Мартинюк.

«Все має відбуватися винятково в рамках чинного законодавства. Станом на зараз тільки Тимчасова президія може визначати дату наступного засідання Львівської міської ради. Якщо хтось хоче зробити це всупереч законодавству, то ми в підкилимні ігри бавитися точно не збираємося. Нова рада має працювати за новими принципами», - додав Любомир Мельничук.

Більше про останні події у Львівській міській раді читайте у статті: Хто і чому узурпував Львів?

Нагадаємо:

  • У вівторок, 24 листопада у межах чинного законодавства розпочала свою роботу Львівська міська рада 8-го скликання. Новобрані депутати виконали рішення Львівської територіальної виборчої комісії, яка згідно з чинним законодавством, є єдиною уповноваженою скликати перше засідання новообраної ради, і провели сесію.
  • На засідання зібралися представники “Європейської солідарності”, “Свободи” та “Варти”. Тим часом фракції “Самопомочі” і близького до неї “Голосу” всупереч законодавству виконали вказівку міського голови Андрія Садового та проігнорували зібрання.
  • Як з’ясувалося згодом, Садовий разом з депутатами від “Самопомочі” й “Голосу” намагалися затягнути з проведенням першого засідання нової Львівської міської ради, щоб дати можливість розпродати землі в громадах, які приєдналися до Львівської ОТГ, але поки ще не підпорядковуються Львівській міській раді.
  • Пізніше, щоб скомпроментувати депутатський корпус, який всупереч погрозам Садового зібрався на перше засідання, заступник міського голови Любомир Зубач і сайт дружини мера “Захід.нет” поширили фейк про “фінансовий колапс у селах Львівської ОТГ”.
  • У середу, 25 листопада, представники усіх фракцій новообраної Львівської міської ради зібралися на спільну зустріч з міським головою Львова Андрієм Садовим. За її результатами депутати від «Європейської солідарності», «Свободи», «Варти», «Голосу» та «Самопомочі» разом скерували звернення до ТВК з проханням максимально пришвидшити публікацію результатів виборів міського голови і оприлюднити протокол першого засідання сесії. ТВК виконана прохання у той же вечір. Садового офіційно затвердили мером.
  • Вже наступного ранку Садовий запланував термінове засідання виконавчого комітету, щоби розглянути низку майнових і земельних питань. Однак після того, як депутати дізналися і повідомили в ЗМІ, що на цьому засіданні збираються протягнути одне зі скандальних рішень, Садовий його скасував.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ