У суботу, 30 травня, депутати Львівської міської ради, депутати Верховної Ради від Львівщини й місцеві чиновники разом із громадою вшанували пам'ять рятувальників, які загинули під час гасіння пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі.

Помолитися й покласти квіти до пам'ятника у Жовкві приїхали голови депутатських фракцій Львівської міської ради — Маркіян Лопачак (ВО "Свобода), Петро Адамик («Європейська солідарність»), Ігор Телішевський («УКРОП»), Валерій Веремчук («Народний контроль»). Також приїхали начальник ГУ ДСНС у Львівській області Юрій Кагітін, нардепи Олег Синютка та Ростислав Тістик. Водночас міський голова Львова Андрій Садовий не з'явився — від мерії приїхав його заступник із гуманітарних питань Андрій Москаленко.

«Цього дня, 4 роки тому на Грибовицькому сміттєзвалищі через зсув сміття загинули троє рятувальників. Юрій Рудий, Богдан Юнко, Андрій Вненкевич. Загинули при виконанні свого професійного обов’язку. Сьогодні не буду вдаватись в довгі міркування про причини, які призвели до трагедії. Тим більше, що мені здається, сказано і написано вже достатньо. Тому обмежусь лише словами подяки хлопцям за їх подвиг. Сьогодні ми з колегами прийшли вшанувати їхню пам'ять, бо львів’яни пам’ятають їх. Ми вдячні їм, так само як і багатьом іншим – рятувальникам, медикам, воїнам, які щодня тихо виконують свій обов’язок. Львів пам’ятає!» - зазначив Петро Адамик у своєму «Фейсбуці».

Нагадаємо, 28 травня 2016 року на сміттєзвалищі у селі Великі Грибовичі Жовківського району Львівської області сталася пожежа. 30 травня на звалищі сталося обвалення сміття. Під завалами опинилися троє пожежників і один еколог. Тіло останнього досі не знайшли.

Сміттєві проблеми у Львові мали закінчитись ще в 2006 році. Тоді, перед черговими місцевими виборами, кандидат в мери Андрій Садовий називав Грибовицьке сміттєзвалище «другим Чорнобилем», обіцяв терміново закрити і рекультивувати його, а натомість облаштувати полігон у новому місці. За 10 років обіцянки так і не були виконані, сміття зі Львова продовжували вивозити в аварійні Грибовичі.

Після трагедії у 2016-му Садовий заявив, що за три роки збудує у Львові сміттєпереробний завод, а як не зробить цього — піде у відставку. Відтоді минуло вже чотири роки, але завод так і не почали будувати.

ІА "Вголос": НОВИНИ