Із початком нового політичного сезону львівський міський голова Андрій Садовий раптово заметушився. Заявив депутатам, що мусять скоротити канікули на два тижні й розпочати першу сесію ЛМР вже 5 вересня, а не 19-го, як було заплановано.

Причину поспіху Садовий пояснив. Не називаючи конкретних імен, заявив, що різні поважні люди, бізнесмени та депутати просять його якнайшвидше розібратися із «терміновими» земельними та комунальними питаннями міста.

Таке прагнення Садового депутати назвали нічим іншим, як бажанням вирішити найбільш корупційні майнові питання вчасно – до наступних місцевих виборів, що відбудуться, найімовірніше, достроково й завершаться провалом для чинного мера.

Не минуло й тижня з часу цієї розмови на колегії ЛМР, як «Вголос» знайшов підтвердження заявам депутатів.

Із проханням про допомогу до нас звернулися львівські підприємці - Ігор Вихопень та Богдан Живко. Бізнесмени вже понад місяць борються зі свавіллям міської влади та звинувачують її у спробах рейдерства.

Про який бізнес йде мова, хто і скільки збирається на ньому «нажити» та який стосунок до цього має Андрій Садовий – детально далі у матеріалі.

Саме серце Львова. Вулиця Академіка Гнатюка, 11. Рядовий триповерховий фасадний будинок із величезною брамою. На подвір’ї позаду нього – будівля Театру юного глядача (Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва).

Другий та третій поверхи будинку №11 – адміністративні приміщення Театру юного глядача. Перший поверх – брама-в’їзд до театру та два нежитлові комерційні приміщення.

Приміщенням зліва від брами володіє Стефанія Беспалюк, нині вона здає його в оренду банкові Crédit Agricole. Приміщенням справа від банку спільно володіють згадані вище Ігор Вихопень і Богдан Живко, сьогодні його орендує Українська національна лотерея. Саме на цю приватну власність, зазначають підприємці, львівська мерія вчиняє рейдерську атаку.

«7 серпня у нашому приміщенні раптово зникло водопостачання, – розповідає Ігор Вихопень. – Орендарі зателефонували на гарячу лінію водоканалу, щоб з’ясувати причину, й отримали відповідь: проблеми немає, все повинно працювати у звиклому режимі. Після того вони викликали сантехніка, щоб перевірив приміщення. З’ясувалося, що у приміщенні все в порядку, а проблема в тім, що воду перекрили ззовні, у підвалі, де розміщені всі комунікації».

Після цього вирішувати проблему взялися власники приміщення. Прибули на місце та спробували зайти до підвалу. Але їх туди не впустили. Ні самих, ні із сантехніком, ні разом з інженерами водоканалу, ні разом із поліцією.

Врешті підприємцям вдалося спіймати на робочому місці директора театру – Юрія Мисака. Той заявив прямим текстом: не впускати власників приміщення до підвалу наказала начальник управління культури Львівської міської ради Наталія Бунда.

Розмову із Мисаком підприємці записали на відео:

Від працівників театру підприємці дізналися, що ще в липні Наталія Бунда приїздила туди домовлятися про викуп приватних приміщень міською радою. Тільки от розмову про це вона проводила не із власниками приміщень, а з менеджером лотереї, який стосунку до цього взагалі не може мати.

На початку серпня, кажуть підприємці, до підвалу будівлі завітав і міський голова Андрій Садовий у компанії в.о. голови Галицької райадміністрації. А за кілька днів після них, якраз перед відключенням води, – двоє чоловіків, які відрекомендувалися працівниками водоканалу.

Приїздила до приміщення начебто й головний інженер ЛКП «Айсберг». Принаймні про це підприємцям випадково обмовились працівники комунального підприємства. Коли ж бізнесмени попросили детальнішої інформації, в «Айсбергу» заявили, мовляв, не мають жодного стосунку до будинку №11 на вулиці Гнатюка і ніяк не можуть ні на що впливати.

А після того самі ж прислали повідомлення з вимогою сплатити штраф за незаконно встановлений кондиціонер.

Власники приміщення неодноразово зверталися по допомогу також на гарячу лінію міста та до поліції, але й це закінчилося нічим. У першому випадку щоразу відповідають, що «питання перебуває на контролі» й вирішиться за кілька днів, у другому –  заяву відразу здали в архів, порадивши вирішувати проблему в суді.

29 серпня підприємцям вдалося зустрітися з Наталею Бундою й з’ясувати, чого домагається мерія. Розмову було записано на диктофон (прослухати можна за посиланням). Розшифровуємо дослівно:

Бунда: Ми хочемо розвивати потенціал театру, відкрити там музей відомих особистостей, які були дотичні до будівництва театру. Якщо ви знаєте історію, то це євреї… Ми зацікавлені в тому, щоб це все приміщення належало нам і взагалі не бачимо поєднання грального бізнесу (має на увазі Національну лотерею, що орендує приміщення, - ред.) й інститутів культури… Тому ми зацікавлені в тому, щоб це приміщення стало нашим…

Вихопень: А як ви це бачите?

Бунда: Я би хотіла, якщо ви зацікавлені, щоби ви склали якусь ціну. Бажано ринкову або меншу за ринкову, як для інституції культури, за яку ви готові продати це приміщення.

Вихопень: Менша навіть не обговорюється, ми ж не благодійна організація…

Бунда: Але вкладати в культуру… Це ж ми вкладаємо в себе, ви ж пам’ятаєте?

Живко: А про друге приміщення також йдеться?

Бунда: Про банк? То наступний буде крок. Ми спочатку говоримо про інституцію культури і гральний бізнес.

Живко: То вам цікаві два приміщення чи одне?

Бунда: Два. Але я беру по пріоритетності. Важлива саме ця сторона, бо ми хочемо з’єднати з касою і малою сценою. Ми там реконструкцію маємо робити. Мені цікаве саме це крило, бо ми вже проєктно-кошторисну документацію хочемо замовляти. Бо хочемо почати роботи.

Вихопень: Ми зрозуміли ваші благі наміри, що ви хочете це зробити і гральний бізнес не бачите. Але, по-перше, гральний бізнес до нас жодного стосунку не має. Ми віддали приміщення в оренду. Якщо вони (Національна лотерея, - ред.) незаконні чи вони вам не подобаються, тоді треба йти і закривати їх офіційно. І тоді ми можемо з іншою структурою укласти угоду про оренду… Я так само це не схвалюю, але якщо вони за законом мають право на існування, то що ми можемо з ними зробити? У нас є з ними жорстка угода, яка несе за собою величезні штрафні санкції, якщо це (розірвання угоди, - ред.) відбудеться незаконно… Ну, з цим зрозуміли. Але в нас з 7 серпня немає води в приміщенні.

Бунда: А чого?

Вихопень: Не знаю, ми у вас запитати хотіли. Бо директор театру сказав, що це питання залежить від вас. Якщо ви дозволите нам зайти у підвал, де є загальні будинкові мережі, ми побачимо, в чому причина, й усунемо її…

Бунда: Я буду сьогодні мати розмову з директором театру і спробую з’ясувати причину, чому у вас немає води.

Живко: А ми можемо зараз це зробити? (розмова відбувалася у кафе якраз навпроти театру, - ред.) Дати команду, щоб він відкрив підвал?

Вихопень: Ми просто усунемо проблему і про цей інцидент забудемо… А далі можемо розмовляти. Давайте, підійдемо до нього.

Бунда: Ні. Я, як керівник, спочатку хочу провести з ним розмову, я не хочу, щоб оперували моїм ім’ям там, де не треба. І сьогодні, після розмови з ним, я домовлюсь, щоб вас впустили в підвал. Добре? Я вам передзвоню. Але давайте повернемося до першого питання (про викуп приміщення, - ред.)…

Вихопень: …Ви безпосередній начальник директора театру. То давайте відновіть нам воду, а потім будемо розмовляти…

Бунда: Добре, але ми можемо зараз з вами домовитись, що ми починаємо працювати, оцінщика свого приводимо, щоб не втрачати час і складати ціну тому приміщенню?

Вихопень: Пані Наталю, це ж шантаж.

Бунда: Нє-нє…

Вихопень: "Давайте я вам дам свого оцінщика, а тоді ми вам воду відновимо…?"

Бунда: Я ніколи шантажем не починаю справи… Тоді я сьогодні вам передзвоню, скажу, що там з водою, і будемо зустрічатися, говорити.

З часу цієї розмови минуло вже 11 днів. Проблему не вирішено, а Наталія Бунда не телефонує і не відповідає на вхідні дзвінки.

Тим часом бізнес львів’ян зазначає величезних збитків. Бо ж відповідно до угоди, укладеної орендарем, підприємці зобов’язані забезпечити орендоване приміщення водопостачанням і каналізацією. За невиконання цього зобов’язання мусять відшкодувати орендареві всі пов’язані у зв’язку із цим збитки.

«Це приміщення перебуває у нашій власності вже 20 років, - розповідає Богдан Живко. - І ми постійно мали проблеми з театром: актори, які жили у кімнатах над нами, затоплювали наше приміщення. Ми не виставляли претензій і робили ремонт самостійно. Кілька років тому вони робили ремонт, виливали цемент у стояки – у наслідку розірвало каналізаційну трубу й залило наше приміщення, де тоді функціонував банк, фекаліями. Ми знову не виставляли жодних претензій і робили ремонт за свої гроші. Ба більше, ми дозволили театру безкоштовно підключитися до нашої лінії електропостачання, за яку ми заплатили 15 000 доларів. Тобто наше ставлення до театру було суперадекватним. А тепер його керівництво разом із підлеглими Садового займається рейдерством і шантажем.

Намагаються прикритись «благими намірами», боротися з лотереєю… Хочете боротися? Будь ласка! Ми не маємо до цього жодного стосунку. Лише здаємо приміщення в оренду. Але зауважте: лотерея – національна, має всі необхідні дозволи, ніяк не псує фасад будинку і працює тут уже два роки! То чого ж досі не було питань, якщо це дійсно «благі наміри»? Чому досі не кликали нас до міськради й не просили змінити орендаря? Чому тепер методом знищення бізнесу та шантажем? До того ж сама Бунда каже, що міськраду цікавить і приміщення банку. Тобто причина насправді зовсім не в лотереї».

«Маємо інформацію, - додає Ігор Вихопень, - що наші приміщення хочуть відібрати для того, щоб через сесію міської ради за копійки продати увесь будинок приватному власнику під новий готель. Це ж сам центр міста. А нещодавно за міські гроші ще й було зроблено капітальний ремонт будівлі. Нам же відімкнули водопостачання, щоб зробити приміщення непридатним для ведення бізнесу, щоб змусити нас зазнати фінансових збитків і продати місту приміщення запівдарма. Як казала Бунда, «вкластися в культуру».

Задля цього вони організували тотальну кругову поруку. Ми ж відразу пішли правовим шляхом. Звернулися до водоканалу, в поліцію, до керівництва театру, на гарячу лінію міста, в ЛКП і в райадміністрацію, а вони всі заодно – нуль реакції. Ніхто начебто й не причетний. Так-от ми впевнені, що всім оцим рейдерством завідує Садовий особисто. Його каденція добігає кінця. Наступні вибори або програє, або балотуватися більше не буде. Тож тепер намагається встигнути «витиснути» з міста якомога більше грошей. Його безмірна жадібність і фарисейство були помітні від самого початку. Але щоб отак… Це не залишиться непокараним».

Редакція ІА «Вголос» просить правоохоронні органи сприяти якнайшвидшому вирішенню проблеми в законний спосіб.

ІА "Вголос": НОВИНИ