Нещодавно у Франції заявили про те, що президент США Джо Байден та глава РФ Путін готові провести спільний саміт.

Такий формат зустрічі запропонував очільник Франції Еммануель Макрон.

Реакція України

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що наша держава вітає саміт лідерів Сполучених Штатів Америки та Росії. Україна сподівається, що під час зустрічі Байден зможе домовитися із Путіним про відведення військ від українського кордону. Про це пише «РБК-Україна».

Кулеба додав, що варто використовувати кожну можливість для дипломатичного вирішення конфлікту. Було б добре, якби президенти вийшли з кімнати із угодою про виведення військових.

Як відреагували у Франції

Держсекретар при французькому МЗС Клеман Бон вважає, що зустріч Байдена і Путіна не відбудеться раніше четверга, 24 лютого.

Наразі сторони не узгодили ні місце, ні дату саміту. Сьогодні повинні відбутися перемовини між держсекретарем США Ентоні Блінкеном та главою МЗС Росії Сергієм Лавровим. 24 лютого Лавров обміняється думками з очільником МЗС Франції Жаном Івом Ле Дріаном.

Головна умова для проведення зустрічі – відсутність вторгнення РФ на територію України.

Реакція Росії

У Кремлі не виключили зустріч між президентами, однак запевнили, що саміт точно не відбудеться найближчим часом.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков зазначив, що Байден і глава РФ можуть ухвалити рішення зустрітися будь-якої миті. Зараз про організацію зустрічі говорити зарано. Наразі Росія підтримує проведення діалогу на рівні міністрів іноземних справ.

Як писав «Вголос», Байден та Путін проведуть спільний саміт, якщо Росія не нападе на Україну.

ІА "Вголос": НОВИНИ