У російській Казані пройшов саміт БРІКС. У ньому взяли участь лідери Китаю, Індії та низки країн Глобального Півдня.

Текст декларації з'явився на сайті Кремля.

За результатами БРІКС учасники підписали спільну декларацію у якій згадали і Україну. При цьому війну вони назвали українською кризою.

Росія та інші учасники заявили, що нібито згодні з тим, що всі держави повинні діяти відповідно до цілей і принципів Статуту ООН у всій їхній повноті та взаємопов'язаності.

«Ми із задоволенням відзначаємо відповідні пропозиції про посередництво і добрі послуги, покликані забезпечити мирне врегулювання конфлікту за допомогою діалогу і дипломатії», - сказано у тексті декларації.

Росія не змогла нав'язати своє бачення світового порядку країнам БРІКС у ході саміту в Казані. Спроби Москви зазнали фіаско, повідомляє Міністерство закордонних справ України в Telegram.

У міністерстві зазначили, що звернули увагу на пункт у підсумковій декларації саміту БРІКС у Казані, присвячений війні в Україні. Там країни БРІКС лише нагадали про свої національні позиції щодо такого питання, а також свою відданість цілям та принципам Статуту ООН, мирному врегулюванню та дипломатії.

На думку МЗС, це показує, що Росії не вдалося «експортувати» учасникам саміту свої неоімперіалістичні погляди на зміну світового правопорядку та глобальної архітектури безпеки через агресію проти України.

В українському міністерстві наголосили, що підсумкова декларація продемонструвала відсутність єдиної позиції БРІКС щодо російської агресії проти України. А сам саміт показав, що світова більшість залишається на боці України у прагненні гарантувати справедливий мир.

БРІКС - це група з 10 країн, до складу якої входять Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південна Африка, Саудівська Аравія, ОАЕ, Іран, Єгипет та Ефіопія. БРІКС часто розглядається як платформа для зміцнення глобального багатополярного порядку, де ці країни намагаються зменшити домінування США і ЄС.

ІА "Вголос": НОВИНИ