Про це розповіла сьогодні під час прес-конференції голова правління ЛГО «Комітет виборців України» Соломія Саврук, передає кореспондент «Вголосу».

За її словами, об’єднання «Самопоміч», як і «Народний контроль», працюють за подібною схемою – обидві партії мають однойменну громадську організацію.

«Активісти цих організацій активно маніпулюють цим поняттям, намагаються обійти закон. Такі політичні сили використовують більші можливості своєї зовнішньої реклами, агітації, певну частину своєї політичної реклами списують за соціальну рекламу, проводять якісь соціальні заходи, займаються нібито громадською роботою, водночас активно проводять піар-кампанію своєї політичної сили. Тут ми маємо нечесність перед законом і так само маніпуляції перед експертами і виборцями», – каже Соломія Саврук.

Окрім того, експерти з КВУ звертають увагу і на застосування адмінресурсу, однак такі факти, за їхніми словами, вкрай складно довести в судовому порядку. «Ми знаємо, що списки політичних партій рясніють діючими чиновниками, ми очікували кроків, коли відбувається агітація на службових машинах, на робочих місцях, коли кандидати є головами районних адміністрацій чи державної адміністрації, можна було очікувати таких масових фактів і явищ, проте довести таке складно», – каже представник КВУ.

За її словами, голова обласної державної адміністрації чи районної адміністрації мають право балотуватися й агітувати за себе, але лише в час, який не збігається з їхнім робочим графіком.

«Та ми маємо певні прогалини в законодавстві. Тому очікуємо, що вже до наступних виборів буде нарешті ухвалено виборчий кодекс, який зможе заповнити ці прогалини законодавства, і нарешті матимемо можливість дотримуватися цих норм, стежити за ними і застосовувати санкції щодо порушників», – каже Соломія Саврук.

ІА "Вголос": НОВИНИ