Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко цинічно проголосив «рік миру» в своїй країні та поскаржився на «мілітаризацію Європи». 

Про це йдеться на офіційному сайті білоруського диктатора. 

В указі Лукашенка від 1 січня 2023 року йдеться, що в Білорусі оголошується «рік миру» для того, щоб консолідувати білорусів та закріпити в країні «ідеї миру». 

«Ключовими напрямами цього року будуть удосконалення системи військово-патріотичного виховання населення, просування мирних ініціатив громадян та громадськості, сприяння міжконфесійному діалогу, що забезпечує мир та згоду у білоруському суспільстві, демонстрація переваг білоруської економічної моделі в умовах глобальної турбулентності, позиціонування творчої праці як головної умови розвитку білоруської держави», - йдеться в указі. 

Також Лукашенко цинічно назвав Білорусь «острівком миру» та поскаржився на мілітаризацію у Європі. 

24 лютого з території Білорусі почався наступ на Україну. Також самопроголошена білоруська влада одразу ж запропонувала Україні капітулювати та приїхати до Мінська для «переговорів» з Росією. За даними членів української переговорної групи, Росія не планувала домовлятись, а лише висувала ультиматуми. 

Також від лютого з території Білорусі Росія запускала по Україні ракети. Раніше Лукашенко частково визнав, що його країна бере участь у війні проти України на боці Росії. 

Після оголошення мобілізації у Росії окупантів почали розміщувати на полігонах цієї країни. Українські військові та експерти вважають, що існує загроза повторного наступу з цієї країни. 

ІА "Вголос": НОВИНИ