У неділю інформаційний простір вибухнув новиною про те, що Савченко таємно відвідала Мінськ, де зустрілася з ватажками терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР». Кілька годин вона спілкувалася з Захарченком та Плотницьким, а саму зустріч організувала Федеральна служба безпеки Росії. Сама ж нардеп досить довго утримувалася від коментарів, а вже в понеділок ввечері підтвердила цю інформацію. Більше того, заявила, що у терористах вона побачила не чорта, а простих людей. Не менш шокуючим для суспільства виявився журналістський експеримент, коли Надії  від імені бойовиків запропонували допомогти відкрити представництво «ЛДНР» в Києві. На що Савченко відповіла, що юридично це неможливо, але вона готова реалізувати проект «За мир».

Відтак не забарилася і реакція політичних експертів. Юрій Романенко пише: «Після репортажу плюсів, де Савченко готова відкрити представництво сепаратистів у Києві, навіть у найзапекліших дурників не залишилося сумнівів, що ми маємо справу з хитрим, підготовленим ворогом, який прекрасно усвідомлює, що робить і заради чого робить. СБУ та інші правоохоронні органи повинні порушити кримінальну справу проти Савченко, Рада –зняти недоторканність, а Порошенко –забрати звання Героя України. Потрібно виправляти помилки. Інакше це якась ганьба для держави».

Політичний експерт Тарас  Березовець також  пише: «Поїздка народного депутата Надії Савченко в Мінськ, де вона ймовірно зустрічалася з ватажками ДНР і ЛНР, по суті, є актом зради Батьківщині. В СБУ вже заявили, що нічого не знали про підготовку зустрічі. Втім, в таких випадках, як правило, саме так і буває.

Звичайно, вона не є агентом ФСБ або інших російських спецслужб, але, з огляду на її малограмотність, російські спецслужби могли «промити» льотчиці мізки, «відформатувавши» їх. Є таке поняття «маньчжурський кандидат» - політик, який перебуває повністю під впливом іноземної держави. Напередодні Другої світової війни японці встановили маріонеткового імператора на чолі китайської держави Маньчжоу-го, фактично повністю керованого з Токіо. Хоч би з Савченко не була та ж історія. На мою думку, СБУ має порушити кримінальну справу, з льотчиці повинна бути знята депутатська недоторканність, а також видано постанову про її затримання і арешт».

Що стоїть за діями Савченко і наскільки реальною буде її політична відповідальність, «Вголос» розпитав у відомих експертів.

Чи понесе Савченко відповідальність за свої дії?

Тарас Чорновіл:  На жаль, допоки у нас існує абсолютна депутатська недоторканність, практично нічого не вдасться зробити.  Бо довести  факт державної зради у цьому випадку дуже складно.  Савченко має статус нардепа і, поки вона його не позбавлена, жодних реальних слідчих дій щодо неї робити не може навіть СБУ. Ані слідчих дій, ані негласних заходів, бо це вважатиметься правопорушенням.  Без слідчих дій зібрати юридичні докази, що вона є зрадником – дуже складно. Що ж до самих кроків Савченко – то це політична дія, яка зроблена на шкоду своїй державі. Але, на жаль, вона не вимірюється чітко Кримінальним кодексом. Жоден Генпрокурор не ризикне виносити у ВРУ подання особі, яка, крім усього іншого, має звання Героя України. В такому разі юридично нічого зробити їй не вдасться.

Щодо позбавлення її звання Героя України, влада теж не буде поспішати. Прямих доказів у них немає. До того ж у Порошенка є застереження, що як тільки він почне тиснути на Савченко чи скасує їй звання Героя України, то моментально її рейтинги виростуть з 1% до 10%. Тому поки що їм краще зачекати.

Однак мала б прозвучати чітка позиція керівника держави про те, що дії Савченко шкодять інтересам держави і поверненню наших заручників. Має бути чітке роз’яснення, що без Савченко різними зусиллями вдалося повернути близько 3 тисяч полонених. А Надія не звільнила жодної людини, лише підійняла навколо цього велетенський шум та ще й діє не самостійно, а у зав’язці з росіянами. Фактично, Савченко має бути нині затаврована, як людина, яка несе шкоду нашій державі. Навколо неї має бути створене повне несприйняття. І навіть, коли Куйбіда говорить, що ми її в партію взяти не можемо, але якщо вона очолить громадську організацію НРУ і піде першим номером у списку, то це нормально. Уявіть собі, що Чорноволівський рух заявив би, що готовий прийняти ворога України, лиш би він формально не був членом партії? Має бути спільна позиція: людина, що вчинила державну зраду, нехай лише в моральному аспекті, має перестати для нас існувати. Хоча саме суспільство уже визначилося: її рейтинг з 35% скотився до 1,5-1,7%. Суспільство зробило те, що не змогли зробити політики: відверто назвало речі своїми іменами.

Що стоїть за кроками Надії?

Володимир Фесенко: Савченко слід сприймати виключно як людину, яка працює в російських інтересах. На жаль, героїня Савченко за декілька місяців перетворилася в антигероїню. Зараз вона працює на боці противника, тому що не можна вести самостійних переговорів, особливо з тими, кого ми називаємо терористами. І в Мінську українська сторона не веде безпосередніх переговорів з представниками сепаратистських республік. Вони там є лише спостерігачами. Ми ведемо переговори лише у форматі  тристоронньої групи, Нормандському форматі. Саме Росія два роки намагається змусити Україну до прямих переговорів з ними і Савченко підіграє цій лінії.  Домовленості між Савченко і серпаратистськими лідерами не мають жодної юридичної ваги. Але політично вона, на жаль, створила прецедент і самим фактом такої таємної зустрічі зіграла проти українських інтересів. Вона підіграє нашому ворогу, російській пропаганді  і створює додаткові проблеми. Юрій Тандіт запевнив, що ніяких узгоджень її дій з СБУ не було. СБУ не підтверджує, що давало їй якісь доручення. І не слід забувати, що Савченко не має жодного статусу в переговорному процесі.

Тарас Чорновіл: Формальний антураж переговорів був організований представниками ФСБ і вона не приховує цього. Я вчора з Савченко опинився у прямому ефірі і такого дискомфорту давно вже не відчував. Вона сама зізналася, що куратори цих переговорів були від Росії і це фактично речі, які дійсно є державною зрадою. Через Савченко відбулася легітимізація керівників цих утворень і самих утворень. Це спроба зруйнувати один з постулатів мінських домовленостей: усі фейкові утворення мають моментально перестати існувати після виконання безпекової частини. Кремль навпаки ж хоче їх легітимізувати, аби Україна вела перемовини не напряму з Росією, а з представниками цих невизнаних територій. Для України абсолютно неприйнятною є легітимізація російського тероризму і російської присутності в Україні. Савченко виконує цю роль свідомо. Раніше я думав, що, можливо,  вона дійсно все-таки просто придуркувата. Ні, вона насправді неймовірно цинічна, вона дуже добре собою володіє, прораховує кожен крок, кожне слово і чітко виконує певну функцію. Вона чітко працює на виконання російського плану, в якому пункт 1– легітимізація лідерів, так званої, «ЛНР» і «ДНР, пункт 2–виведення ролі Росії з цього конфлікту.  Адже Росія опинилася у неймовірно складних умовах, в неї закінчується резервний фонд, їй треба, аби санкції були скасовані. Для цього Росії необхідно, аби весь світ визнав, що вона не є учасником конфлікту, що в Україні просто йде громадянська війна. І Савченко допомагає їм в цьому.

Володимир Манько: Дії Савченко просто принижують Україну і бійців АТО, які нині воюють за нашу державу. У той час, коли гинуть наші хлопці, Надія Савченко дозволяє собі виходити на переговори з бойовиками. Газета «Известия» ще й пише, що вони випили кілька пляшок горілки під час цих переговорів. Я не розумію, для чого це все робиться? Якщо вона хоче реально допомогти у визволенні полонених, то має займати єдину офіційну позицію держави.  Якщо буде кілька позицій, це послаблює державу на переговорах у Мінську, у Нормандському форматі. Я звернувся через ЗМІ до СБУ для того, щоб вона перевірила Савченко і її дії. Адже Надія  має понести за це відповідальність.

Яке в неї політичне майбутнє?

Володимир Фесенко: Вона ще мріє про президентство, але швидко перетворюється  з героїні в антигероїню. І те, що вона робить: не лише заяви, а й дії – грає проти неї. Росія використала її в своїх інтересах. На Заході таких називають «корисним ідіотом». На жаль, ми маємо свій власний прецедент. Вона перетворюється в антигероїню і швидко втрачає той авторитет, який здобула під час судового процесу. Якщо ще влітку за неї готові були проголосувати 10% українців, то зараз – менше 2%. Якщо вона рухатиметься такими темпами, її рейтинги скоро стануть нульовими.

Чи може все це вказувати на те, що Савченко таки завербована?

Тарас Чорновіл: Є певні ознаки, за якими оцінюється, чи людина завербована і виконує певні завдання, чи людина просто дурна. І цих маркерів є дуже багато, у Савченко вони навіть «світяться». Наприклад, коли вона читає з папірчика, то там проскакують речі, що є типовою помилкою агентури, яка не вивчає матеріальну частину. Наприклад, вона звертається до Луценка і говорить про слідчий комітет, хоча в нас ГПУ, а не комітет. І таких маркерів є дуже багато.

Коли відбулося це вербування, важко сказати, але я думаю, що це відбулося. Бо просто по дурості їхати і вести переговори з ворогом – це проблемно. І коли вона демонстративно поїхала на суд до українських заручників, які навіть не могли її там бачити… Формально для Росії це людина, яка вбивала російських журналістів. Її звільнили лише за умови, що вона негайно покидає територію Росії. Її статус передбачає, що людині навічно заборонений туди в’їзд. І коли після цього вона спокійно в’їжджає в Росію, то тут вже немає про що говорити. Якщо взагалі аналізувати її полон, те, що її одразу повезли у Воронеж, де серйозний офіс ФСБ, а не ГРУ, що займається полоненими, і офіс якого знаходиться у Ростові. Це теж серйозні показові речі, які можуть свідчити ось про що: або вербування відбулося після арешту, або, коли вона ще була офіцером української армії. Адже в неї були серйозні проблеми і порушення під час служби в Іраку,  багато компрометуючих речей. Тому, загалом, вербування могло відбутися коли завгодно. А те, що вона завербована, за маркерами виглядає майже 100%.

Володимир Манько: Якби вона долучилася до політики в іншому амплуа, допомагала армії, наприклад, з неї було б більше користі. Чи вона була просто перекодована в Росії, чи до неї застосовували якісь психологічні вербування, важко сказати, але вона повернулася з іншими поглядами.  В такому амплуа, якому вона є зараз, в неї немає особливих шансів у політиці. Лише й далі скочуватися на маргінеси, що вона й успішно  робить своєю поведінкою. Виглядає, що Савченко піддалася метаморфозам не без зовнішнього впливу. Фактично, вона покинула українську сім’ю.

 

Олена Монтаг, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ