До фондового зібрання Львівської національної наукової бібліотеки імені В. Стефаника представники спецслужби передали рідкісний примірник книги «Часослов (Молитвослов)», виданий в Успенській Лаврі Почаєва у 1861 році.

Про це редакції  "Вголос" повідомили в Управлінні СБУ у Львівській області.

За словами представників спецслужби, раритетний стародрук у вересні 2019 року двоє мешканців Тернопільщини намагалися вивезти у Польщу. Відомо, що старовинну книгу планували реалізувати одному з іноземних колекціонерів.  Зловмисники планували переправити «Часосолов» контрабандним способом, приховавши його від митного контролю в особистих речах.
 
Вивезенню фоліанта за кордон своєчасно запобігли оперативники СБУ, які вилучили його у одного з  зловмисників на пункті пропуску «Шегині».

Фото: СБУ


 
«Часослов» надруковано старослов’янською мовою у 1861 році друкарнею Успенської Лаври Почаєва. Книга містить 329 аркушів тексту у шкіряній палітурці. Тест видання прикрашений гравюрами. За висновками експертів, воно є цінним зразком книгодрукарського мистецтва.

Фото: СБУ


Суд визнав обох махінаторів винними у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 15, ч.2 ст. 201 Кримінального кодексу України. Ініціатора оборудки засуджено до п’яти років позбавлення волі із звільненням від відбування покарання з випробуванням.

Вилучений же у контрабандистів стародрук передали на зберігання до Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника.

Нагадаємо, як писав "Вголос", у  Гарнізонному храмі Святих апостолів Петра і Павла відкрили виставку «Дарунок у світлі свята Святого Миколая». В ній експонуються давні листівки та церковні стародруки.  Участь у відкритті взяв Секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак.

ІА "Вголос": НОВИНИ