Українські спецслужби наприкінці червня провели спецоперацію на окупованій території Донбасу і вивезли з «ДНР» колишнього начальника розрахунку ППО окупованого міста Сніжне (з околиць якого було випущено ракету «Бук» по малайзійському Boeing - ред.) Володимира Цемаха, який може бути причетним до справи про авіакатастрофу MH17 2014 року.

Сам факт затримання Цемаха підтвердили його донька та у військовому командуванні «ДНР», передає ТСН.

Марія Цемах розповіла, що коли був збитий Боїнг, володимир не був ключовою фігурою, а звичайним військовим, який просто стояв на блокпосту.

Вона додала, що «Боїнг» тепер спробують повісити на нього«, але »начальником протиповітряної оборони« він значився від жовтня 2014 року, просто був єдиним таким фахівцем.

За словами адвоката, це зробили співробітники СБУ, і що Цемаха в обхід блокпостів вивезли безпосередньо через лінію розмежування.

Своєю чергою адвокат »зенітника« уточнив, що нині той перебуває у Києві. Він роповів, що 28 червня в день Конституції України він був доправлений до Києва, а 29 червня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про його арешт на два місяці, дата апеляції поки не призначена.

Відповідна ухвала Шевченківського районного суду в Києві оприлюднена в Єдиному реєстрі судових рішень.

За словами терориста та колишнього »міністра оборони ДНР« Ігоря Стрєлкова-Гіркіна, Володимир Цемах керував розрахунками зенітних установок і очолював службу протиповітряної оборони.

Цемех був начальником служби ППО в м. Сніжне в липні-серпні 2014 року. До цього він був командиром розрахунків мобільних установок »ЗУ-23-2« в Семенівці і на цій посаді відзначився.

Стрєлков-Гіркін заявив, що він не призначав Цемеха на цю посаду, бо в липні це була »посада приблизно взводного рівня і призначення перебувало в компетенції командувача місцевим гарнізоном«. У липні-серпні у »Борисовича« (Володимир Цемах) в підпорядкуванні було декілька розрахунків »ЗУ-23-2« і зенітних установок 12,7-мм »Утьос«.

Водночас »theБабель«, посилаючись на власні джерела у силових структурах, уточнив, що Цемах також забезпечував постачання військової техніки, важкого озброєння, стрілецької зброї, боєприпасів з території Росії, а також розподіляв їх серед підлеглих у Сніжному.

За даними джерел, від 26 червня 2014-го до 27 червня 2019-го в окупованому Сніжному він обіймав посаду »командира батальйону протиповітряної оборони в/ч 08801«, який згодом став »1-ю окремою мотострілецькою бригадою «Слов’янська» ДНР«. Згодом »зенітник« був »заступником командира батальйону в/ч 08819".

Нагадаємо, що Кремль зачищає всіх, хто може дати свідчення щодо збитого російськими терористами в небі над Донбасом малайзійського “Боїнгу” МН17.

ІА "Вголос": НОВИНИ