Співробітники Рівненської митниці під керівництвом в.о. начальника цієї митниці організували схему «розмитнення» вантажних автомобілів за «заниженими ставками».

Як повідомляє vlasti.net, про це повідомила Служба безпеки України в Рівненській області.

Оперативники викрили зловмисників, які організували схему заниження митних платежів при імпорті вантажних автомобілів на користь однієї з приватних комерційних структур, пише 368.media з посиланням на місцеве управління СБУ.

Імпортер, з метою мінімізації мит і податку на додану вартість, свідомо вносив у супровідні документи неправдиві дані, видаючи нові автомобілі за уживані, а митники цього «не помічали».

Завдяки такій «службовій недбалості» одному з імпортерів вантажних автомобілів вдалося протягом лише останнього року розмитнити до 20 автомобілів з недоплатою державі на щонайменше 270 тис. гривень.

Такі дії зловмисників завдали шкоди державі на суму майже 5 млн гривень. В.о. начальника Рівненської митниці Держмитслужби повідомили про підозру за ч. 2 ст. 364 КУК.

З урахуванням того, що Рівненська митниця щомісяця оформляє близько 10 тисяч імпортованих транспортних засобів, стає зрозумілим можливий масштаб зловживань.

Учасники цього ринку поділилися з нами інсайдом про умови роботи на митниці. За словами організована і багато років функціонує багатоступінчаста злочинна схема, до якої залучені інспектори митниці та їх керівництво, підприємства-імпортери та брокери, колишні керівники регіональних митниць та чинні керівники правоохоронних органів разом з лобістами у Верховній Раді.

Так, платою за безперешкодне проходження митниці є $100 з фізичної особи та $200 з фірми. Натомість надається можливість розмитнення автомобіля за «скоригованим» пакетом документів про його придбання із істотно заниженою вартістю, що дозволяє мінімізувати відрахування до бюджету — мито, акциз і ПДВ, у середньому до 2 тис. євро, що тільки на місяць від 500 до 600 млн.грн., приносячи 1,5-2 млн. $ «чорної готівки» задіяним учасникам схеми.

За таких вимог чесний імпортер не в стані забезпечити таких «пільгових» умов своїм клієнтам і йде з ринку.

Основними локаціями, де і відбуваються митні оформлення з підміною документів — це митні пости «Рівне» — начальник Глівчук Олександр Володимирович, «Дубно» — начальник Латиш Василь Васильович та «Сарни» — в.о. начальника Кравченко Тарас Володимирович, а його колишній заступник — Шапірко Михайло Петрович, нині начальник відділу обласної митниці, вузькому колу відомий як адміністратор акаунтів у Facebook «Павло Верещагін» та аналогічних за змістом, де він зводить рахунки з конкурентами-митниками та непідконтрольними імпортерами.

Саме ці особи фактично адмініструють роботу підлеглих митних інспекторів, контролюють правильність їх роботи, оперативно вирішують поточні питання з імпортерами та митними брокерами.

Питання комунікацій та лобіювання як на місцевому рівні, так і в центральних офісах правоохоронних органів у Києві вирішують колишні керівники Рівненської митниці Іванов Іван Іванович, Панчук Сергій Євгенович і Пригарський Роман Петрович, чиї прізвища міцно асоціюються в десятках журналістських розслідувань. Понад 5 років ці особи без ризику бути спійманими на хабарництві, спілкуються з імпортерами та брокерами, приймають від них гроші, розраховуються з «дахом» у правоохоронних органах і постійно намагаються залучити до цієї сфери нових лобістів. Їхній загальний стан оцінюють у понад 10 млн.$.

«Топ-менеджером» схеми на сьогоднішній день є Микола Надейко, який з подачі знайомого правоохоронця — начальника управління стратегічних розслідувань Одещини В'ячеслава Єфтенія, який, до речі, у минулому також працював у Рівненській області, і попався п'яним за кермом, був зведений з «зацікавленими» сторонами. Від правоохоронців на місцевому рівні схему прикриває начальник управління стратегічних розслідувань Нацполіції в Рівненській області Юрій Бурий, давно вже куплений «з потрохами» Надійко, який для нього організує елітні пиятики та полювання, як, у свій час і для керівника НАБУ Артема Ситника.

Покровителями схеми на найвищих щаблях влади останнім часом фігурували заступник міністра МВС Євген Єнін та народний депутат Олександр Ковальчук від партії «Слуга народу», який, до речі, давно займається питаннями ефективної комунікації вже наведеного Іванова, — повідомило журналістам джерело.

Виходячи з викладеного вище, викриття керівництва Рівненської митниці у зловживаннях минулого року при оформленні 20 автомобілів, виглядають поки що як точковий удар по хабарникам і «тіньовим» бенефіціарам, не здатний вплинути на корупційні ризики в цілому.

ІА "Вголос": НОВИНИ