Правоохоронці затримали двох керівників інтернет-провайдера в окупованому Донецьку, який працює під контролем ФСБ. Тепер їм загрожує тюремне ув'язнення.

Про це повідомляє пресслужба Служби безпеки України.

Як встановило розслідування, засновником компанії є колишній співробітник радянського КДБ. Ще до початку повномасштабного вторгнення РФ він разом зі своїм підлеглим переїхав із Донецької області до Києва.

Перебуваючи в столиці, вони дистанційно керували інтернет-провайдером, який переоформили за російським законодавством і отримали ліцензію Роскомнагляду.

Також за вказівкою фігурантів менеджмент їхніх компаній на тимчасово окупованій частині східного регіону регулярно сплачує до окупаційного бюджету РФ «податки і збори».

Зазначається, що інтернет-провайдер забезпечує зв'язком штаби російських військ, місцеву окупаційну адміністрацію РФ і так званий «силовий блок» терористичної організації «ДНР».

Також фігуранти допомогли ФСБ взяти під контроль значну частину інтернет-трафіку в тимчасово окупованому Донецьку. Зокрема на серверах провайдера встановлено спеціалізоване обладнання російської спецслужби, яке дозволяє ФСБ моніторити всі інтернет-дії мирного населення регіону.

Наразі слідчі повідомили затриманим про підозру за фактом пособництва державі-агресору. Зловмисники перебувають під вартою, їм загрожує до 15 років в'язниці.

Триває слідство.

ІА "Вголос": НОВИНИ