Сьогодні, 18 листопада , суд має визначити запобіжний захід для затриманого за дорученням Генеральної прокуратури України голови «Укрексімбанку» Олександра Гриценка.

Про це повідомляє «ДетекторМедіа».

16 листопада  у Києві заявляли про те, що невідомі викрали Олександра Гриценка, проте наступного дня СБУ повідомили про затримання голови одного з національних банків України.

Генеральна прокуратура України проводить кримінальне провадження за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч.5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч.3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом).

У заяві СБУ зазначається, що Гриценко підозрюється у  сприянні легалізації доходів одержаних незаконним шляхом за часів президентства Януковича, зловживання службовим становищем, виведення з-під арешту майна одного з медіахолдингів.

Про який саме медіахолдинг йдеться СБУ  не повідомляє.

Проте відомо, що у 2013 році «Укрексімбанк» видав кредит на суму 160 млн доларів ТОВ «Ветек Медіа Інвест» Сергія Курченка для купівлі UMH Group («Українського медіа холдингу») в Бориса Ложкіна. Ці дії можуть означати відмивання доходів отриманих незаконним шляхом. У 2018 році ГПУ отримала доступ до інформації про рахунки за якими обліковувалися операції.

Цікавим є той факт, що Олександр Гриценко був призначений головою правління «Укрексімбанку« 1 серпня 2014 року, тобто після  продажу УМХ (угода була закрита у жовтні 2013 року).

Як писав »Вголос", до програми Держенергоефективності приєднався ще один український банк.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ