У вівторок, 14 травня, сенатори південного штату США ухвалили законопроект про заборону абортів, згідно з яким встановлюється майже повна заборона переривання вагітності на будь-якому терміні.

Як повідомляє «The Gurdian», рішення підтримали 25 сенаторів, проти проголосувало лише шестеро. Усі 25 осіб – білі чоловіки-республіканці, які мають більшість у Сенаті.

Правку демократів на дозвіл переривання вагітності у разі зґвалтування чи інцесту відхилили. Єдиний виняток, який допускає законопроект, – серйозна загроза життю жінки або нежиттєздатність плоду.

Утім, до жінок не застосовуватиметься кримінальна відповідальність. Натомість лікарям може загрожувати від 10 до 99 років тюремного ув'язнення: до 10 років – за спробу переривання вагітності і до 99 років – за фактичне проведення процедури

Документ відправлено на розгляд губернатору-республіканцю Кей Айві. Наразі невідомо, чи підпише вона його, але ЗМІ називають її противником абортів.

У разі затвердження законопроекту губернатором він набере чинності через 6 місяців після його підписання, вказує «Reuters».

Закон штату Алабами визнали найсуворішим у країні (у деяких інших штатах, що розглядають законопроекти, які роблять переривання вагітності незаконним, аборт заборонений лише після 6 тижня вагітності).

Національна організація жінок (NOW) назвала заборону неконституційною.

Найбільша правозахисна організація США ACLU пообіцяла подати позов до суду проти імплементації законопроекту. «Закон карає жертв зґвалтування та інцесту, забираючи в них контроль над їхніми власними тілами та змушуючи їх народжувати», – заявила організація.

Натомість лейтенант-губернатор Алабами Вілл Ейнсворт привітав закон як «сильний крок до захисту прав ненароджених».

Додамо, з початку 2019 року в Ірландії набув чинності закон про легалізацію абортів.

ІА "Вголос": НОВИНИ