Сенат США схвалив законопроект, який дозволяє співробітникам американських правоохоронців переслідувати в кримінальному порядку осіб, причетних до допінгових порушень на міжнародних заходах, за участю американських спортсменів, спонсорів і мовників.

Як повідомляє Голос Америки, закон не стосується окремих спортсменів залучених до схем із використання допінгу.

«Антидопінговий закон Родченкова», раніше одноголосно схвалений Палатою представників Конгресу США, був прийнятий Сенатом без заперечень і тепер буде спрямований на підпис президенту.

«Цей акт надає інструменти, необхідні для захисту« чистих »спортсменів і притягнення до відповідальності учасників міжнародних допінгових змов, які обманюють спорт, спонсорів і завдають шкоди спортсменам», – заявив глава антидопінгового агентства США (USADA) Тревіс Тайгарт.

Як відзначає прес-реліз Гельсінської комісії з приводу «Закону Родченкова», законопроект отримав широку підтримку з боку організацій спортсменів-любителів та професіоналів.

«Шкідлива, корумпована поведінка Росії на міжнародній арені вимагає потужної відповіді, – наводить сайт Гельсінської комісії слова її члена, сенатора-демократа США Шелдона Вайтхауса. – Всесвітня антидопінгова агенція та Міжнародний олімпійський комітет не змогли притягнути Росію до відповідальності за її нахабну програму шахрайства у Сочі. Перед наступною Олімпіадою, Закон Родченкова створить жорсткі покарання за використання допінгу та надішле сигнал Росії та світу, що шахрайство підтримуване на державному рівні не буде толеруватись».

Відповідно до прес-релізу, покарання за порушення закону може включати штрафи до мільйона доларів та ув'язнення до 10 років, у залежності від порушення.

«Цей акт встановлює кримінальну відповідальність для систем, що здійснюють допінгові оборудки схеми, які грабують спортсменів, громадян і бізнес, – заявив глава антидопінгового агентства США (USADA) Тревіс Тайгарт. – Він також захищає інформаторів від розплати і забезпечує відшкодування збитків спортсменам, обдуреним в результаті допінгових змов».

«Це дуже важливий день у боротьбі за «чистий» спорт у всьому світі, і ми з нетерпінням чекаємо, коли цей акт набуде чинності і буде сприяти зміні правил гри в інтересах «чистих» спортсменів назавжди», – резюмував Тайгарт.

Критику закону висловив журналіст видання The New York Post Тарік Панджа (Tariq Panja).

«Погоджено суперечливий закон США спрямований проти допінгу і названий на честь колишнього очільника програми використання допінгу у Росії, а пізніше викривача. Закон криміналізує використання допінгу у спортивних змаганнях на глобальному рівні і не включає головні спортивні змагання у США. Всесвітня антидопінгова агенція рішуче виступала проти нього», – твітує журналіст. На думку журналіста, закон «означатиме, що влада США може переслідувати офіційних осіб, які підозрюються в участі у змовах щодо використання допінгу на подіях, які торкаються інтересів США».

Як повідомлялося, американського чемпіона світу з бігу на 100 метрів Крістіана Коулмана дискваліфікували через те, що він не здавав тести на наявність допінгу в його крові.

ІА "Вголос": НОВИНИ