Сенат США одностайно прийняв резолюцію про визнання масових убивств вірмен в 1915—1923 роках геноцидом, з чим Туреччина категорично не згодна.

Про це повідомляє Reuters.

У резолюції стверджується, що США визнають геноцидом вбивство 1,5 млн вірмен в Османській імперії в період з 1915 по 1923 рік.

Наприкінці жовтня підконтрольна демократам Палата представників США прийняла резолюцію переважною більшістю голосів 405-11. Але голосування в Сенаті, де республіканці займають більшість, кілька разів блокувалося сенаторами-республіканцями.

Згідно з даними істориків, в роки Першої світової війни в Османській імперії було вбито до 1,5 млн вірмен.

Туреччина заперечує, що вбивства вірмен під час війни є геноцидом. Анкара вважає те, що сталося в 1915 році, є подією, яка могла б статися з будь-якою громадою в умовах війни. Однак в той же час Туреччина заявляє, що загальне число загиблих вірмен не перевищує 300 тисяч.

Першим геноцид вірмен визнав Уругвай в 1965 році. Його приклад наслідували Німеччина, Росія, Франція, Італія, Бельгія, Польща, Швейцарія, Греція, Канада, Аргентина і ще низка країн, а також Європарламент і Всесвітня рада церков.

ІА "Вголос": НОВИНИ