Станом на 1 червня у Львівській області на обліку у службі зайнятості перебували 23,4 тисячі безробітних.

Про це повідомив директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк.

За його словами, порівняно з січнем рівень безробіття в області спадає.

«Якщо на початку року на одну вакансію претендувало дев’ять осіб, то зараз – шість», - каже він.

Водночас, якщо порівнювати з минулим роком, то з-поміж безробітних побільшало жінок: якщо станом на 1 червня торік у складі робочої сили представниці прекрасної статі становили 57,0%, то цьогоріч – 61,4%.

Що ж до тих, хто шукає роботу, то це продавці продовольчих і непродовольчих товарів, оператори котельні, продавці-консультанти, бухгалтери, водії автотранспортних засобів, спеціалісти державної служби, прибиральники службових приміщень, кухарі, директори (начальники, керівники підприємства) та менеджери зі збуту.

Водночас на початку червня у Львівській області було 4392 пропозиції працевлаштування, з них 2769 або 64,0%  робочих місць для робітників, 1236 – для службовців (27,0%) та 387 – для тих, хто не має професії чи спеціальної підготовки (9,0%).

Кого шукають працедавці

«Найбільше вакансій є для водіїв автотранспортних засобів, швачок, двірників, монтерів кабельного виробництва. Також є можливість влаштуватися на роботу у поліцію», - говорить Василь Барилюк.

Також, за даними центру зайнятості, найвищу зарплату,  майже 50 тисяч гривень, пропонують програмістові баз даних. Відразу за ним йде пропозиція зарплати - 20 тисяч - інженерові з налагодження систем та пропозиція у понад 14 тисяч гривень майстрові дільниці з газовидобування. Лікарів різних спеціальностей запрошують до праці за  плату від 6 тисяч до 11.  Найменшу зарплату пропонують у дошкільній освіті.

Працівники-«нелегали» та зарплати в конвертах

Водночас роботодавці намагаються не влаштовувати офіційно працівників на роботу та пропонують зарплати у «конвертах». І тільки коли їх ловлять на гарячому, виправляються.

Так, як повідомляють у Головному управлінні Держпраці у Львівській області, тільки на одному підприємстві у Стрию було виявлено 49 працівників, яких не працевлаштували офіційно. Офіційно тут був оформлений тільки директор.

«Після того, як інспектори виявили порушення, 32 працівників відразу ж офіційно працевлаштували», - повідомили у Держпраці.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ