Про це повідомляє «Лівий берег».

«Захворіти на такий вірус в Україні неможливо», – повідомив начальник київської СЕС Олег Рубан.

За його словами, захворювання не передається від зараженої людини до здорової, вірус можуть переносити винятково комарі роду Aedes.

Рубан повідомив, що існує можливість завезення комах, які переносять хворобу, в Україну різними видами транспорту, однак наші кліматичні умови не дозволять їм поширити вірус.

Водночас СЕС не рекомендує українцям відвідувати країни, в яких поширені комахи, здатні переносити хворобу. Йдеться про 27 країн, зокрема держави Південної Америки й Африки.

«Громадянам України, які вже перебувають у країнах Південної Америки й Карибського басейну, слід враховувати, що вірус Зіка передається через укуси комарів Aedes aegypti, у зв'язку з чим наполегливо рекомендуємо активно користуватися репелентами (наносити кожні 3 години на шкіру й одяг), носити закритий одяг, що максимально покриває тіло, перебувати в приміщеннях, обладнаних протимоскітними сітками й кондиціонерами», – відзначають у СЕС.

Також рекомендують уникати відвідування парків, лісів, озер, а в разі появи перших симптомів захворювання (лихоманка, головний біль, кон'юнктивіт тощо) невідкладно звертатися по кваліфіковану медичну допомогу.

Як писав «Вголос», за словами керівника «Українського центру із контролю й моніторингу захворювань МОЗ України» Любові Некрасової, в Україні є 53 види комах сімейства Aedes, які здатні переносити вірус Зіка.

ІА "Вголос": НОВИНИ