Гросмейстерок Анну та Марію Музичук виключать з Президії та позбавлять членства у Львівській обласній шаховій федерації.

Про це «Вголосу» повідомив заступник Президента Львівської обласної шахової федерації Назар Фірман.

За його словами, львівські шахісти оприлюднили лист до Президента Федерації шахів України Віктора Капустіна, в якому вимагають звернутися у відповідні установи з вимогою про виключення російської шахової федерації та білоруської шахової федерації з ФІДЕ, повної заборони на участь усіх без винятку російських та білоруських шахістів у всіх турнірах, що проводяться за підтримки та організації ФІДЕ, заборони усім російським і білоруським тренерам, арбітрам, офіційним особам брати участь у будь-яких змаганнях, що проводяться під егідою ФІДЕ, і негайно звільнити громадян цих країн з будь-яких посад у Раді та комісіях ФІДЕ.та інших.

«Ми вважаємо рішення ФІДЕ про те, що на всіх міжнародних шахових змаганнях з рейтингом ФІДЕ не повинні вивішуватися національні прапори росії та білорусі або звучати гімни і те, що офіційні шахові змагання та заходи ФІДЕ в росії та білорусі не проводитимуться, а також, що федерація розриває спонсорські угоди з державними компаніями росії та білорусі, смішними півмірами, які не лише не захистять ФІДЕ від репутаційних, фінансових та будь-яких інших можливих ризиків, а й навпаки - матимуть зворотний результат», - говориться у листі.

Цей лист підписали майже всі львівські гросмейстери, окрім сестер Музичук.

Назар Фірман розповідає, що це не перший лист з такими вимогами від львівських шахістів. Вперше українські шахісти звернулися з таким листом ще на початку березня. Цей лист сестри Музичук також відмовили підписати.

«Вони сказали: не всі російські шахісти погані, є такі, що виступають проти війни», - каже він.

За його словами, сестри Музичук підтримують чинного президента ФІДЕ, росіянина Аркадія Дворковича. Сам Дворкович був правою рукою Дмитра Медвєдєва, коли той обіймав посаду президента росії та зараз є наближеним до Путіна. І у 2014 році він підтримував війну з Україною.

Назар Фірман каже, що коли відбувалося засідання Президії Львівської федерації шахів, то сестри Музичук відмовилися брати участь. А на офіційного листа відповіли, що дотримуються своєї, особливої, думки.

«Вони сказали, що не підтримують наші дії і вважають, що нічого доброго з того не буде. І відповіли, що листа підписувати не будуть. Це вже був третій лист, який вони не підтримали», - пояснює заступник Президента Львівської обласної шахової федерації.

На сьогодні вже є наказ про позбавлення членства сестер Музичук у Львівській федерації шахів. А днями буде скликано конференцію, де їх виключать з Президії.

«Ми їх завжди підтримували. Навіть коли у 2014 році вони брали участь у змаганнях у росії. Ми вирішили, що підняти прапор України в росії – це добре. Але тоді події не були такими кривавими», - пояснив Назар Фірман.

Наступник кроком може бути виключення сестер Музичук з Всеукраїнської шахової федерації. 

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», в бою з окупантами загинув львів’янин, член збірної України «Ігор Нескорених» Дмитро Сидорук.

ІА "Вголос": НОВИНИ