Через  затяжну зиму і холодну весну сезон збору ягід трохи запізнився. Але фермери Львівщини налаштовані оптимістично. “Вголос” поспілкувався із власниками господарств та розпитав про врожай і ціни на ягоди.


“Малиновий рай”

Одне з найперших фермерських ягідних господарств Львівщини  “Малиновий рай”розташоване у селі Гряда, колишнього Жовківського району.  Його власник, Зиновій Шалай займається вирощуванням малини

“Моє  господарство скромненьке, десь 30 соток. Колись обробляли малину разом з дружиною. Але два роки тому овдовів, то тепер пораюсь сам. І попри вік (75 років), даю собі раду з роботою”, - каже пан Зиновій.
Справу розпочинав у дев’яностих. Тоді лише поодинокі господарі почали саджати елітні сорти  малини у своїх садах. Решта - ходили по ягоди до лісу.
Перші гілочки привіз із Польщі, з міста Замосць. У ті роки я там “човникував” ( “човник” - у 90-х торговець - ред). Зацікавила осіння малина, бо в Україні такої не було”, - ділиться спогадами фермер.
Першим клієнтом, який почав купляти ягоду, був ресторан “Віденська кав’ярня”, потім приєдналися  інші - “Вероніка”, “Бачевських”, “Фест”.

Зараз фермер вирощує п’ять сортів малини.

Сезон чорної малини “Кумберленд” вже закінчується, починається достигла жовта -”Золота роса”, а уже за кілька днів далі підуть осінні сорти  -“Маравілла”, “Мапема”, “Полана”, - розповідає пан Зиновій.
Купляють в нього ягоду, як і колись, львівські ресторани. Але, каже фермер, що завжди радий бачити у своєму “Малиновому раї” звичайних покупців.

Вартість малини цього літа  - 100 гривень за  кілограм.

Також у господарстві  можна придбати порічки та смородину.

“Файна Berry”

Якщо для багатьох сезон полуниці уже майже закінчився, то у фермерському господарстві Миколи Стецьківа - “Файна Berry” він точно триватиме ще три місяці.

“Через затяжну зиму і холодну весну, цьогоріч кілька сортів полуниці, достигли одночасно, тому зараз ми дозбируємо ягоди, але вже через тиждень почнеться новий врожай. І збиратимемо полуницю аж до листопада. Звичайно, якщо погода дозволить”, - розповідає “полуничний король”(як назвали фермера на Львівщині)
Вирощуванням ягоди займається п’ятий рік, почалося усе з десяти сотих землі і 800 саджанців. Зараз на 13-ти гектарах росте 150 тисяч саджанців  полуниці.
“Кожен рік нашого господарювання – це постійний розвиток. Досвіду немає в кого перейняти, тому приходиться своїми пробами і помилками помаленьку йти до хороших результатів”, - розповідає Микола Стецьків.
Купляють ягоду в основному львів’яни.
“Наша полуниця – преміальна ягода. ЇЇ цінність розуміє невелика кількість людей, але нам вона якраз і потрібна. Ми не націлені нагодувати весь Львів чи навіть половину Львова.Ми націлені, щоб нашими клієнтами стали десять відсотків львів'ян”, - продовжує фермер.
І додає, що то хоч раз спробував полуницю від “Файна Berry” повертається назад за покупкою.

А ще у  господарстві практикують принцип довіри до клієнта. Кожен охочий може сам назбирати ягід, які йому до вподоби, зважити тут же в полі і залишити гроші за покупку.

“Ми від такої ідеї відмовлятись не будемо, навпаки хочемо запроваджувати якісь інші атракції, які б мотивували людей ще більше приїжджати” - ділиться Микола Стецьків.
Каже, що до  середини серпня планують зробити територію для пікніка. Бо люди привозять  з собою їжу і їм потрібно місце, де можна посидіти, поїсти та скуштувати полуницю, яку вони назбирали.

Щодо ціни на ягоду, власник каже, що тримаються політики стабільних цін і жартує:

“В цій країні єдине,що стабільне -це ціна на“Файна Berry”

У червні  вартість кілограма - 60 гривень, в липні, серпні, вересні - 70, починаючи з жовтня - ринкові ціни.

Відвідати “Файна Berry” можна у  двох місцях  - це село Новосілка, Пустомитівський р-н ( іде після с.Раковець), і с.Гончари цього ж району (поруч з с.Давидів)

“Lucky Berry”

Справжню королеву ягід  - лохину вирощують у господарстві “Lucky Berry”. Це за дванадцять кілометрів від центру Львова у напрямку Стрия.

Власник ферми колишній атовець - Олександр Джунківський.

“ Ідея вирощувати лохину - не моя. Це придумали товариші-волонтери. Вони їздили на Східі і бачили, що там усі поля зайняті, а тут на Заході багато  пустувало. От і надумали якось змінити ситуацію” - ділиться Олександр.
Каже, що два роки тому розчистили ділянку поля, яка вже поросла лісом і висадили на одному  гектарі три тисячі кущів.
“З ранніх у нас є лохина сорту “Дюк”, яку ще називають королева королев. І чотири сорти середніх і пізніх ягід. Поки що урожай невеликий, бо активно лохина починає плодоносити аж з третього року, а повноцінний урожай можна збирати через п’ять”, - пояснює фермер.
Але запевняє, що урожай ягід  цьогоріч має бути непоганим.Достигне лохина за день-два.Тобто на вихідні можна сміливо приїжджати на ферму “Lucky Berry”.
“До нас на ферму часто приїжджають як по лохину, так і просто на відвідини. Є вже постійні клієнти, які навіть здружились між собою і тепер приїжджають відпочити  компаніями.  Щодо ж до продажу ягід , то практикуємо і доставку  до Львова”, - каже власник.
Ціна  - 220 гривень за кілограм( роздріб) , 200 - а дрібний  гурт

Працює ферма“Lucky Berry” з понеділка по суботу з 9-ої по 16 години. Адреса: с. Липники, Пустомитівський р-н.

ІА "Вголос": НОВИНИ