Як завжди, швидко і стрімко промайнуло літо – час спекотного сонця та веселого відпочинку. Але це зовсім не привід сумувати. Осінь щедра на дари, тому у вас є можливість провести цікаві вихідні на природі і приготувати смаколики.

Діставайте кошики й вирушаймо у ліс по гриби ( на Галичині збереглася давня назва “губи”)  і будемо готувати суп-пюре з грибами та сиром  і грибні котлетки. А також спечемо гарбузовий хліб, бо зараз пора достигання гарбузів.

Суп-пюре з грибами та сиром

Отож для приготування супу нам потрібно:

  • вода – 400 мл;
  • цибуля – 1 шт. велика;
  • морква – 1 шт. велика;
  • картопля – 4-5 бульб середнього розміру;
  • гриби (улюблені чи суміш)  – 350-400 г;
  • плавлений сир – 100 г (бажано найвищої якості, яку знайдете в магазині);
  • пармезан – 15 г ( додаємо за бажанням);
  • вершки – 100-150 мл;
  • оливкова олія – 2 ст. ложки;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • сіль, перець;
  • петрушка – 2-3 гілочки.

Спосіб приготування:

Миємо та чистимо картоплю та моркву, ріжемо картоплю кубиками, моркву колечками, заливаємо водою та ставимо варити. Поки картопля з морквою варяться, на сковороді нагріваємо олію та обсмажуємо нарізану кубиками цибулю. Миємо та ріжемо гриби  і висипаємо  їх на сковороду до цибулі. Обсмажуємо до золотистого кольору та додаємо сюди часник.

Плавлений сир тремо на тертці. 

Як тільки картопля з морквою зварились, висипаємо  в каструлю підсмажені гриби та цибулю і доводимо суп до кипіння. Додаємо натертий сир , вершки, солимо, перчимо, і ще раз чекаємо, щоб суп закипів.

Даємо охолонути та блендеруємо.

При подачі суп  посипаємо пармезаном та додаємо улюблену зелень.

ГРИБНІ КОТЛЕТКИ

Інгредієнти:

  • свіжі гриби - 500 г
  • молоко - 100 мл
  •  хліб - 100 г
  •  яйця - дві штуки
  •  ріпчаста цибуля - одна штука
  •  сметана - 2 ст.л.
  •  чорний мелений перець та сіль  - за смаком
  •  борошно чи сухарі  для панірування
  •  олія  для смаження

Приготування:

Свіжі гриби почистити, ретельно промити і тушкувати на олії.

Цибулю почистити і нарізати кубиками.

 Хліб замочити на кілька хвилин в молоці і відтиснути.

Тушковані гриби, цибулю і хліб подрібнити за допомогою м'ясорубки чи блендера  до однорідності. Додати яйця, сметану, мелений перець і сіль. Все перемішати і поставити на 30 хвилин у холодильник.

Потім  з маси сформувати котлети. Обваляти їх в борошні чи сухарях та обсмажити.

Гарбузовий хліб

Гарбуз називають королем осені, і недаремно. Він  сприятливо впливає майже на усі органи і функції організму людини : зір, імунітет, нервову систему, печінку, шлунок, кишківник, шкіру. А ще гарбуз смачний у стравах. Приготуйте домашній гарбузовий хліб і не пошкодуєте.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне — 500 г
  • Пюре гарбузове — 200 г
  • Цукор — 40 г
  • Масло вершкове — 50 г
  • Яйце — 1 шт.
  • Дріжджі сухі - 8 г
  • Сметана — 60 мл
  • Вода тепла — 40 мл
  • Сіль — 1 ч. л.

Спосіб приготування:

Візьміть сухі дріжджі, сметану та цукор, розведіть із теплою водою  і приготуйте опару.

Окремо зробіть гарбузове пюре (запечіть чи відваріть гарбуз і збийте у блендері). 

Візьміть готове гарбузове пюре, додайте цукор, яйце, сіль, а потім борошно й опару.

Замісіть тісто. У процесі замішування додайте вершкове масло та добре вимішуйте. 

Дайте тісту підійти 45 хв. Сформуйте хлібини.

Розігрійте духовку на 150 - 180 градусів та ставте випікати тісто  до рум’яної скоринки (приблизно 45хв)