Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін стверджує, що Верховна Рада знищила систему електронного декларування. Про це він заявив у своєму телеграм-каналі.

Шабунін уточнив, що депутати підтримали поправку “слуги” Ігоря Фріса, яка робить покарання за неправдиве декларування майна родичів неможливим навіть у тих випадках, якщо сам декларант знає про це майно.

Крім того, за словами Шабуніна, тепер вказувати в декларації майно, яким користується або володіє член сім’ї, потрібно буде тільки в тих випадках, коли сам родич надав декларанту таку інформацію. В іншому випадку декларант може вказувати тільки відому йому інформацію.

На думку активіста, такі зміни закону про декларування роблять його ще гірше, ніж він був до цього.

Шабунін сподівається, що президент Зеленський накладе вето на прийняття даної поправки.

Також Шабунін додав, що депутати прийняли ще одну поправку, згідно з якою декларантам не загрожуватиме позбавлення волі за умисне неподання декларацій.

В той же час Шабунін звинуватив в такому корупційному тероризмі спікера українського парламенту Дмитра Разумкова. Голова ЦПК вважає його “режисером історії”. Також він заявив, що минулої зими Разумков організовував голосування за відновлення декларування без покарання у вигляді позбавлення волі.

Громадський діяч підкреслив, що впровадження ефективної системи електронного декларування було однією з ключових умов отримання Україною безвізового режиму з Європейським Союзом.

Сьогодні Верховна Рада ухвалила закон про посилення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання декларації суб'єктом декларування, який передбачає покарання у вигляді позбавлення волі.

Законопроєкт №4651 «Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» у другому читанні підтримали 307 народних депутатів.

ІА "Вголос": НОВИНИ