Львів'янка Оксана Літинська, сестра відомого захисника української мови Святослава Літинського, стала третьою українкою, яка підкорила найвищу вершину світу, Еверест. А тепер їй вдалося піднятися на другу за висотою гірську вершину після Джомолунгми, Чоґорі. Або ж К2, яку вважають однією найскладніших в альпінізмі.

Про це львів'янка розповіла на своїй сторінці у фейсбук.

За її словами, потрапити з Англії у Пакистан було досить складно. Труднощі були пов'язані з пандемією коронавірусу, адже було скасовано багато рейсів, через що жінка змінила три авіакомпанії.

За цей проміжок часу жінці вдалося отримати пакистанську візу і навіть вакцинуватись. 

У результаті, львів'янка таки добралася зі всіма своїми речами до Пакистану.

Також Літинська пригадала всіх українців, яким також вдалося підкорити цю гору. Їх, як з'ясувалось, було лише троє.

  • 1992 - Генадій Копійка перший українець на вершині
  • 1994 - Українська експедиція на К2. У цій експедиції Владислав Терзиул та Мстислав Горобенко піднялися на вершину. Світлина з меморіалу Ґілкі, що розташований поруч з базовим табором.

Фото: Оксана Літинська

Чоґо́рі — друга за висотою гірська вершина після Джомолунгми. Її висота становить 8611 метрів над рівнем моря. Чогорі розташована на кордоні Кашміра з Китаєм і входить до гірського масиву Каракорум, розташованого на захід від Гімалаїв. Є національною горою Пакистану. Інші назви Чоґорі: К2, Дапсанг, Годуін-Остен.

 

Читайте більше новин від ІА Вголос за посиланнями:

ІА "Вголос": НОВИНИ