Січневі коливання курсу долара змусили українців понервувати. Такі скачки американської валюти, як кажуть експерти, продовжуватимуться протягом усього 2022 року. Чи варто панікувати та у якій валюті найкраще зберігати свої заощадження “Вголос” розпитав у Олексія Другова, керівника проєкту “Софтінвест консалтинг.”

Яким буде курс долара у 2022 році та що на нього впливатиме?

Зараз,  за словами експерта, є два основні процеси які впливатимуть на курс гривня-долар. Перший – це ситуація на Сході України і другий загальносвітова фінансова нестабільність.

"Різкі коливання курсу долара у січні пояснюється боязню повномасштабного вторгнення Росії.І надалі будь-яке загострення військових дій, призводитиме до того, що іноземні інвестори виводитимуть гроші з України.  Це тиснутиме на курс і долар зростатиме.Якщо ситуація буде відносно стабільною то і курс буде стабілізуватиметься”, – каже Олексій Другов.

Нестабільна фінансова ситуація у світі призведе до того що протягом усього 2022 року слід очікувати коливань валютного ринку. У  США рівень інфляції найвищий з 1980 року і сягнув 7 % річних.

Федеральна резервна система  Штатів підніматиме облікову ставку і це означає, що гроші і кредити стануть дорожчими. І відповідно долар на світовому ринку – здорожчає.

“Якщо говорити про економічну ситуацію в Україні, то вона є, загалом, стабільною. Рівень резервів НБУ є високим. Але ми залежні від світової кон'юнктури. А за таких умов, які будуть в цьому році, іноземні інвестори забиратимуть гроші з економік, де є високий рівень ризиків. Україна в цьому числі. Буде важко запозичити гроші на зовнішніх ринках і це, загалом, негативно впливатиме на співвідношення долара до гривні ”, – пояснює експерт.

Та слід бути готовим до того, що в певні періоди будуть різкі коливання валюти і можливо, що долар коштуватиме 30 гривень, потім його вартість знов знижуватиметься до 27-28 гривень.

У якій валюті зберігати заощадження ? 

Долар, на світових ринках дорожчатиме відносно євро.

“Підняття ставки Федеральною резервною системою США цьогоріч планується від чотирьох до семи разів. Європейський центральний банк такого підняття не планує. Внаслідок цього долар починаючи з березня, буде дорожчати до євро”, – розповідає фінансист.

І радить свої заощадження зберігати за “золотим правилом ” 50 відсотків у гривні , 50 – у валюті (долари та євро). Хоча перевагу краще надати долару.

“Та найкраще, якщо є можливість, купити валютні державні облігації. По-перше, вони надійні, оскільки гарантуються державою. По-друге, дохідність у них вище, ніж у банківських вкладів. Зараз прекрасний момент, щоб це зробити. Іноземні інвестори продають їх і виводять кошти, а ви можете їх придбати І будете мати фіксований на 5-6 років дохід в 10 відсотків річних у долара, який ще й не оподатковується”, – каже Олексій Другов.

Загалом, як підсумовує експерт, не варто занадто хвилюватись, але треба бути готовим, що рік буде волатильний (показник, який характеризує тенденції зміни ринкових цін і доходів впродовж певного часу) і не тільки для України, але і для світу. Якнайпізніше, наприкінці 2022 року ситуація на світових фінансових ринках має стабілізуватися, а відповідно це принесе і стабілізацію в Україні.

Як риторика вторгнення вплинула на економіку країни-агресора. 

Зауважимо, як повідомляло видання Bloomberg, внаслідок агресивної риторики російської влади лише наближені до Путіна мільярдери втратили понад 28 мільярдів доларів через падіння акцій російських компаній одночасно в різних галузях. 

Загальні втрати російської економіки важко оцінити. Відомо лише, що загальний відтік капіталу з РФ склав у 2021-у році 72 млрд доларів, зрісши у порівнянні з 2020-м майже у 2 рази. 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ