Львівський священник Юстин Бойко пояснює, чому українські ЗМІ неправильно протактували слова Папи Римського про дошлюбний секс.

2-6 грудня 2021 року Папа Римський Франциск здійснив Апостольський візит на Кіпр і до Греції. Опісля  його повернення, українські ЗМІ рясніли гучними заголовками мовляв Папа Римський Франциск  під час візиту  заявив, що дошлюбний секс не є великим гріхом. 

Отець Юстин Бойко пояснює, чому українські журналісти неправильно протрактували слова Глави Церкви.

Як зазначає священник, у кожній подорожі Папу супроводжують журналісти і їх питання до Понтифіка не завжди торкаються тематики Апостольського візиту, але ситуації Церкви в країні, звідки походить журналіст. 

Цього разу журналістка французької газети «Le Monde» Сесіль Шамбро поцікавилася у Папи Франциска ситуацією, яка склалася у Католицькій Церкві в Франції.

Нагадаємо, що у листопаді цього року у одному з відомих французьких журналів вийшла стаття про Архиєпископа і Митрополита Парижу Преосвященного Мішеля Опеті. Автор статті звинувачував ієрарха в тому, що він у 2012 році, не будучи ще єпископом, але Генеральним вікарієм єпархії, мав сексуальні стосунки з однією з парафіянок.

25 листопада цього року Архиєпископ  написав листа до Папи з проханням про зречення.

Відповідаючи на запитання журналістки, Папа Франциск ствердив, що Митрополит вчинив гріх!  Але  Водночас, зауважив, що «Гріхи тіла не є найсерйознішими», найважчими гріхами голова церкви вважає гордість та ненависть.

Щиро признаюся, що коли я прочитав відповідь Папи Сесіль Шамбро відносно Архиєпископа Опеті, я згадав образ самого Ісуса Христа.
Євангелист Іван у 8 главі розповідає про те, як до Христа привели жінку, що її спіймали на перелюбі. Юдейський закон велів таку людину каменувати.
Але Спаситель поступив інакше. Він найперше запропонував присутнім, як також тим, які привели жінку-зрадницю і почуваються безгрішними, першими кинути у неї камінь. Коли нікого не знайшлося і усі з соромом пішли геть, Христос звернувся до жінки словами:

«Де ж вони, жінко, оті твої обвинувачі? Ніхто не осудив тебе?»«Ніхто, Господи», -відповіла. Тоді Ісус до неї: «То і я тебе не осуджую. Йди та вже віднині не гріши».Христос не оправдав гріха! Але він оправдав жінку, яку гріх поневолив.Так само поступив і Папа Франциск супроти Архиєпископа Парижу Мішеля Опеті”, – зазначає Юстин Бойко. 

Як каже священник, саме у такому світлі Папа Франциск висловився про гріх нечистоти, а не так, як його, на превеликий жаль, представили дуже багато українських ЗМІ.

Ця історія з Понтифіком за словами отця Юстина, викрила серйозні проблеми сучасної української журналістики.

“Перша полягає в тому, що вона (журналістика) в гонитві за популярністю і рейтинговістю, дуже сильно віддалилася від пошуку правди і добра людини та суспільства. Не дивно, що українське суспільство ходить у постійній депресії, адже чи то у телевізійних новинах, чи то у інтернет-просторі єдиними позитивними новинами є народження звіряток у зоопарку.
Друга ж проблема полягає у тому, що українській журналістиці катастрофічно бракує фахівців, які б розуміли з середини церковні і взагалі релігійну тематику та вміли її належним чином подати суспільству”, резюмує священник Юстин Бойко.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ