У четвер, 23 червня, Європейський парламент ухвалив резолюцію на підтримку надання Україні статусу кандидатів на вступ до Євросоюзу.

Про те, що таке статус кандидата в члени ЄС та, що він означатиме для України, детально розповіла юристка Олена Нечеснюк.

Що означає статус кандидата в члени ЄС?

Перш за все не потрібно плутати ці поняття: кандидат в члени ЄС і членство в ЄС. Отримання статусу кандидата не означає автоматичного переходу чи отримання членства, адже, наприклад, Туреччина з 1999-го року є кандидатом в члени ЄС, однак досі не отримала членство.

Це дуже тривалий процес і може тривати роками. Однак це обов'язковий етап при отриманні статусу члена ЄС.

Що означає для України кандидатство у члени в ЄС?

Надалі для того, щоб Україна вже набула статусу члена ЄС, необхідно буде досягнути певних стандартів ЄС, але, одночасно, за підтримки та допомоги ЄС.

Стандарти ЄС передбачають величезну кількість реформ у різних життєвих сферах. Це є соціальні сфери і публічні закупівлі, і медицина, і правосуддя.

Що надасть ЄС Україні?

Підтримка ЄС полягає у наданні фінансової допомоги, проведення експертизи, залученням експертів різних. І тоді вже розглядається питання про надання Україні статусу члена в ЄС.

Зокрема, Європейський союз має спеціальні фонди для країн-кандидатів, які наповнюються саме для цього. Якщо Україна отримає статус кандидата, то матиме доступ до цих фондів.

Також, країна-кандидат в члени ЄС стає привабливішою для інвесторів.

Варто зазначити, що сьогодні відбулось засідання Європейської ради щодо надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

У ньому брали участь глави держав та урядів країн-членів ЄС і керівництво європейських інституцій – президенти Євроради Шарль Мішель і Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн.

Єврорада на цьому засіданні підтримала рішення надання статусу кандидата на члени до ЄС Україні та Молдові.

ІА "Вголос": НОВИНИ