До 2004 року в Києві не було жодних маршів українських патріотів. Перший відбувся 2005 року. Тоді учасників маршу було в 10 разів менше, ніж міліції і в 20 разів менше, ніж тодішніх комуністів, які мали величезну фракцію в парламенті. Для Києва це було абсолютно чуже, було незрозуміло чого вони хочуть, що це за «Слава Україні!», що це за червоно-чорні прапори і звідки взагалі вони взялися.

Таке в етері програми “Говорить Великий Львів” на телеканалі NTA пригадав Маркіян Лопачак, секретар Львівської міської ради, учасник бойових дій на Донбасі 4-ї хвилі мобілізації.

З 2005 року «Слава Україні», відзначив гість студії, стало офіційним привітанням у ЗСУ, а процес повернення до української ідентичності крок за кроком рухається.

«У Києві зник Московський проспект, символи тоталітарного режиму, які були по всій Україні, після Революції Гідності теж зникли. Ці всі речі, з якими вийшли в 2005 році, вони крок за кроком здобуваємо», - акцентував депутат-націоналіст.

Лопачак відзначив епохальність подій сучасності й потребу роботи з молоддю.

«Саме зараз формується сучасна українська нація, яка свідомо знає що і для чого вона робить і як себе захищати», - додав секретар міськради Львова.

Нагадаємо, сьогодні вулицями Львова пройшов марш до Дня захисників та захисниць України. 

ІА "Вголос": НОВИНИ