Новообраний Президент України Володимир Зеленський працює за схемою свого попередника Петра Порошенка, розбалансовуючи вже й так розбалансовану Службу безпеки.

Про це в ефірі ток-шоу «Говорить ВЕЛИКИЙ ЛЬВІВ» заявив народний депутат України 7 скликання, екс-радник Голови СБУ Юрій Михальчишин.

«Зеленський використовує ту саму схему, що й Порошенко, - призначення на посади »тимчасово виконуючих обов'язки". Схема абсолютно незаконна, коли це триває більше, ніж кілька місяців. Служба безпеки мала б працювати за такою схемою: Голова СБУ подає Президентові кандидатури своїх заступників, а Президент призначає їх указами. Також Президент за поданням Голови СБУ призначає начальників департаментів та обласних управлінь. У даному випадку при відсутності Голови СБУ, Грицак же подав у відставку, Президент волюнтаристським способом призначив заступника Голови СБУ (голову партії «Слуга народу» Івана Баканова, - ред.). Людина абсолютно без авторитету у Службі збирається контролювати її роботу...Я до реалізації цього ставлюся скептично«, - зазначив Михальчишин.

За словами екс-радника Голови СБУ, проблеми у цій структурі назрівали давно.

»Там давно були сформовані свої клани та групи впливу. Команда Грицака ще в 2016 році почала витісняти зі Служби патріотів, налаштованих на конфронтацію з Росією. Тоді з СБУ пішов я та ще багато професіоналів. Тому не треба казати, що нова проросійська команда буде робити якусь шкоду. Це робила ще стара команда. Сьогодні ж загроза в тому, що нова влада розбалансовує й так розбалансовану структуру. СБУ позбавлена функцій, які вона виконувала в АТО. При переведенні з АТО в ООС влада забула навіть надбавку офіцерам дати. Сьогодні працівник СБУ на фронті отримує таку саму зарплату, як працівник СБУ у Львові. Ще одна проблема: команду формують за принципом особистої відданості, не зважаючи на професійні здібності. Єдиний аргумент - те, що він ходив в один садочок і грав у сніжки з чинним Президентом. Зрозуміло, для чого це робиться: для укріплення особистої вертикалі влади", - додав Юрій Михальчишин.

ІА "Вголос": НОВИНИ