Державний концерн «Укроборонпром» проводить службове розслідування щодо втраченої конструкторської документації на апарати штучної вентиляції легень, які раніше виробляло держпідприємство «Київський державний завод «Буревісник».

Водночас журналісти програми «Схеми: корупція в деталях»  спільний проєкт – Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший» – знайшли приватного виробника, який випускає схоже медичне обладнання, а його офіційний дилер стверджує, що для цього було куплене креслення – натомість у концерні про це нічого не знають.

В «Укроборонпромі», якому підпорядковується завод «Буревісник», триває службове розслідування щодо втраченої конструкторської документації, на основі якої розроблялись апарати «Бриз».

«Ми не знайшли всю документацію на заводі, і це не ініціатива, це не право, це обов’язок концерну – провести службове розслідування, де ця документація, тому що в повному обсязі її немає. І матеріали цього службового розслідування будуть передані в правоохоронні органи, які мають в рамках своїх повноважень вжити заходів», – повідомив заступник гендиректора державного концерну «Укроборонпром» Мустафа Найєм.

За його словами, на ринку є приватні компанії, які виробляють апарати, дуже схожі на «Бриз» «Буревісника».

«Чи це ті самі апарати, чи вони виготовлялися за тією самою документацією? Питання в тому, що всі ці апарати, які є на ринку – вони сертифіковані. Це означає, що вони передавали у відповідні органи технічну документацію, і ця технічна документація зараз в законному руслі визнана державою. Як вона опинилась у цих груп і компаній – це вже питання, яке мають з’ясувати або правоохоронні органи, якщо буде ініційоване таке розслідування кимось, або завод – хто міг її винести», – розповів Найєм.

Водночас «Схеми» знайшли одного з вітчизняних виробників, який випускає медичне обладнання схоже на те, яке раніше виробляв «Буревісник» – навіть з напівзбереженою назвою «Бриз Alveole».

ІА "Вголос": НОВИНИ