В Україну лютий може прийти з курсом 27,6 грн/долар, — дає прогноз старший аналітик «Альпарі» Вадим Іосуб.

Про це повідомляє видання «Обозреватель».

Крім того, готівковий долар може сягнути позначки 27,5 грн/долар. Експерт зазначив, що зменшення кількості покупців на ринку за останні тижні сприяє зміцненню гривні.

До того ж в цей період традиційно експортери отримують перші валютні виручки, несуть їх в українські банки, чим поповнюють пропозиції долара. Ще крім цього, серед позитивних чинників також варто виділити зниження ліквідності гривні в банківській системі, продаж валюти покупцями ОВДП, номінованих у гривні.

Всі ці фактори в комплексі дозволили різко розгорнути тенденцію і перейти від девальвації до ревальвації гривні.

Аналітик Максим Пархоменко переконаний, що 27,5 грн/долар для лютого — найкращий показник гривні. Водночас позначка валютного коридору максимально далека та складає 28 грн/долар.

«Зміцнитися гривні нижче позначки 27,5 буде складно через прийдешні вибори та неясність щодо майбутньої монетарної політики в зв'язку з цим. А якщо говорити про негативні фактори, то щільна співпраця з МВФ сформувала міцний фундамент, який утримує курс від падіння цього року, і повністю їх мінімізувала», — прогнозує економіст.

У Нацбанку також прогнозують плавне коливання в межах вузького коридору. Голова Національно банку Яків Смолій заявив на прес-конференції, що золотовалютних резервів достатньо, щоб утримати відносно стабільний курс. Додамо, що золотовалютні резерви досягнули максимальної позначки за п'ять років.

З одного боку, це свідчить про те, що НБУ гарантує відсутність різкого падіння. Проте, з іншого боку, можливості для різкого зростання гривні теж не буде. Якщо обставини складуться так, Нацбанк вийде на ринок і викупить надлишки.

Аналітик Володимир Мазуренко вважає, що загалом вартість валюти падатиме і може сягнути позначки 27,4 грн/долар.

«Гадаю, якщо Національний банк не втручатиметься і стримуватиме зміцнення, то гривня має всі шанси зміцнитися до рекордної за останні кілька місяців позначки», — прогнозує експерт.

Більшість аналітиків сходяться на тому, що в березні, з наближенням виборів, настрої учасників ринку можуть змінитися, тому курс долара плавно підніметься. На валютному ринку позначиться будь яка можлива нестабільність, зокрема, пов'язана з виборами.

Як писав "Вголос", директори «Газпрому» обікрали свою компанію майже на півмільярда доларів.

ІА "Вголос": НОВИНИ