Коронавірус – слово, яке ми останнім часом регулярно чуємо і читаємо про нього у засобах масової інформації. Саме один із видів таких вірусів став причиною епідемії, яка спалахнула в Ухані в кінці грудня. Щоправда, перша інфекція була зареєстрована ще на початку місяця.

Станом на 28 січня, від вірусу загинуло 106 осіб і всі смертельні випадки сталися в материковому Китаї. Проте випадки захворювання на коронавірус фіксуються по всьому світі. В українських ЗМІ навіть писали, що вірус вже дістався нашої держави, однак підтверджень цьому немає.

То що таке коронавірус, чим він небезпечний і яким чином можна від нього вберегтись? Про це журналісту ІА «Вголос» розповів директор Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергій Федоренко.

Що таке коронавірус?

Коронавірус – це один із видів вірусів, які викликають ураження верхньої дихальної системи. Одним із ускладнень таких захворювань є тяжкі форми запалення легень і пневмонії. Вони характеризуються катаральними явищами верхніх дихальних шляхів, високою температурою тіла, а пізніше у ряді випадків настає поліорганна недостатність, яка може закінчитись летальним випадком.

У чому полягає відмінність від інших вірусів?

Від інших видів вірусів цей коронавірус відрізняється тим, що він дає більше ускладнення на дихальну і серцево-судинну системи організму. Цей вірус фактично є у більшості країн Європи, але  він підлягає мутаціям. Те, що ми спостерігаємо зараз, я маю на увазі епідемію у Китаї через так званий «китайський» коронавірус, її спричинив один із видів цілої родини коронарних вірусів. Тільки те, що це відбулося у мільйонному мегаполісі й супроводжується летальними випадками, стало причиною загострення уваги вчених і населення по всьому світу.

Дієвої профілактики немає, бо вірус видозмінюється
Сьогодні важливо те, що дієвої профілактики немає, бо вірус видозмінюється. Наприклад, китайські вчені вчора зробили заяву, що навіть станом на вчорашній день модифікація вірусу вже змінилася у порівнянні із груднем 2019 року. Тобто, за один місяць часу коронавірус вже мутував.

Але обнадійливим є той факт, що вчора у Гонконзі зробили експериментальну вакцину, яка дає позитивний результат у боротьбі із цим вірусом. Планується, що вона і допоможе його перемогти.

Яким чином почалось зараження?

Вірус циркулює у природі. Раніше вважалося, що він переноситься виключно від тварини до тварини і не може передаватись людині. За даними китайських вчених, цей вірус паразитував на кажанах, вовках і зміях. Ці тварини і стали джерелом зараження для людей, на них цей коронарний вірус паразитує. Але під впливом зовнішніх чинників і ряду інших факторів, цей вірус модифікував і став заразним для людей. Тоді під впливом подальших мутацій та особливостей людського організму, вірус став причиною таких важких випадків.

Чи загрожує цей вірус Україні?

В принципі, загроза розповсюдження таких вірусів є завжди. Оскільки вірус є у природі, а людина – це один із сприятливих організмів, де вірус може почати розмножуватись і викликати захворювання, то ризик, звісно, є. Але ми бачили, що державою, урядом і президентом України вживаються заходи щодо нерозповсюдження цього вірусу на території нашої країни. Зараз посилені заходи епідеміологічного спостереження на контрольно-пропускних пунктах України. Вживаються відповідні заходи на морському, залізничному, повітряному та автотранспорті. Також було скасовано цілу низку рейсів до Китаю. На моє переконання, якщо подібні методи профілактики будуть і надалі застосовуватись, то ситуація буде стабільною і реальної небезпеки розповсюдження вірусу в Україні немає.

Що можуть зробити люди, аби якось вберегтись від ймовірного зараження?

Як я вже казав, спеціальної профілактики і заходів на даний момент на території нашої держави немає. Я маю на увазі вакцини чи інші речі, які могли б знищувати конкретно цей коронавірус. Але оскільки він передається саме повітряно-крапельним шляхом, то треба дотримуватись правил загальної гігієни.

Я вважаю, що людям необхідно якнайменше часу перебувати у місцях скупчення людей, мити руки, коли вийшли з громадського транспорту чи інших місць і не вживати продуктів, до яких могли мати доступ мікроорганізми. Я маю на увазі, якщо вони не зберігались в одноразовій упаковці, або її цілісність була порушена. І, звісно ж, при перших проявах чи підозрі на гостру респіраторну хворобу нам слід одразу ж звертатись за спеціалізованою допомогою до лікарів. Як тільки з’являється кашель, підвищена температура, пирхота у горлі та інші схожі симптоми – в жодному  разі не треба займатись самолікуванням.

Роман Гурський, ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ