На запланованій зустрічі у нормандському форматі президент України Володимир Зеленський повинен говорити про повернення Криму до України та неможливість впровадження закону про особливий статус Донбасу.

Про це в ефірі ток-шоу «Говорить ВЕЛИКИЙ Львів» заявив голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

«Жодних поступок бути не може. Ніяких із пунктів закону про особливий статус Донбасу виконуватися не може. Зеленський мав би говорити першочергово про Крим. Чомусь вони зараз грають в цю російську гру, коли тема Донбасу перекриває Крим. Доки не віддадуть Крим - ніяких розмов бути не може», - зазначив Тягнибок.

Політик наголосив, що президент повинен ініціювати розрив дипломатичних стосунків, перекриття кордону та припинення торгівлі з Російською Федерацією. А ще - позбуватися російської пропаганди на українському телебаченні та виступів російських артистів-українофобів на території України.

«Ситуація повертається у дуже складне для нас русло. тому, якщо Зеленський відстоює українську позицію, а не малоросійську, він повинен дуже чітко дати відсіч РФ. Нормандський формат взагалі треба змінювати. Франція та Німеччина нам не союзники. Вони заглядають до рота Путіну, бо їхній бізнес хоче заробляти гроші з РФ. Навіть Трамп обурювався перед Меркель на засіданні НАТО, мовляв, чого США повинні фінансувати НАТО, якщо Німеччина будує »Північний потік-2«. Бо цей »Північний потік« послаблює енергетичну незалежність України, а з іншого боку дозволяє московитам заробляти гроші, які потім будуть використані на фінансування московської армії, яка вбиватиме українських героїв і цивільне населення», - заявив Олег Тягнибок.

Відтак, вважає лідер націоналістів, нормандський формат має бути змінений на умовно будапештський:

«США та Велика Британія - це наші стратегічні союзники. Вони і тільки вони можуть поставити московитів у рамки. І вони повинні сидіти за столом перемовин, а не французи і німці, які більше бізнес-партнери Путіна, аніж друзі України», - підкреслив голова «Свободи».

«Оце мали бути ініціативи українського президента. А якщо він не робить цього, займається дурнею, збирається говорити з Путіним про повернення унітазів, - це просто принизливо! Це означає, що президент не розуміє глибини і важливості цього питання. Якщо ти представляєш країну, яка шостий рік воює з РФ, в якої загинуло понад 13 000 населення, - поводь себе адекватно. А не будь маріонеткою Путіна, Меркель чи Макрона. Нам має бути абсолютно байдуже до їхнього бізнесу. Це не ми їм винні. Вони - нам винні!» - підсумував Олег Тягнибок.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ