Хірурги Лікарні Святого Пантелеймона, що у Львові, прооперували 31-річну черкащанку, у якої була ахалазія стравоходу. Жінка шість років не могла нормально їсти.

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова.
Любов Прокопенко з міста Черкаси. Їй 31 рік, шість з яких вона намагалася з'ясувати, що у неї за недуга. Жінка буквально не могла їсти, адже після прийому їжі вона починала блювати. Жодні обстеження не давали результату – тамтешні лікарі не могли поставити діагноз. Ба більше, жінку скеровували до психіатрів. Мовляв, вона собі щось надумала.
Та три роки тому медики таки з’ясували: у пацієнтки – ахалазія стравоходу (розлад моторики стравоходу). Останній рік став найважчим у житті Люби. Вона втратила 10 кілограмів. Адже абсолютно кожен прийом їжі провокував блювоту. Якщо б жінку не прооперували вона б могла померти.
"Оперували жінку мініінвазивно. Технічно операція є складною та ювелірною. Під час втручання хірурги розсікли м'язи, які затиснули отвір між стравоходом і шлунком, та сформували манжету, аби вміст стравоходу міг вільно проходити до шлунка та не повертався назад. Операція тривала лише годину. І вже на третій день після втручання в доброму самопочутті пацієнтка поїхала додому. Вона не лише почала їсти, у неї з’явився апетит", - зазначають медики.
Як пояснює хірург Андрій Стасишин, єдиної причини, яке зумовлює розвиток ахалазії стравоходу – немає. Медики вважають, що таке анатомічні зміни можуть відбутись як в результаті порушення роботи нервових клітин стравоходу, так і через генетичну схильність, ускладнення інших захворювань.
 
Зауважимо, в Україні зростає кількість хворих із діагнозом гепатит А. На Закарпатті госпіталізовано одинадцять людей, з них п'ятеро дітей.
Додамо, станом на 1 листопада 2023 року в Івано-Франківській обласній клінічній інфекційній лікарні лікуються семеро пацієнтів: четверо дорослих і троє дітей.
Нагадаємо, 31 жовтня через спалах захворювання на гепатит А у Вінницькій області оголосили надзвичайну ситуацію. 

ІА "Вголос": НОВИНИ