Розпочався новий навчальний рік і окрім перевірки домашніх завдань, батькам додався ще один клопіт. Як перед школою нагодувати дитину. У нас є для вас ситні і смачні сніданки, які обов’язково сподобаються школярику.

Сирна запіканка з ягодами

Такий сніданок містить повноцінні білки, корисні жири , клітковину, кальцій, вітаміни (С, А, групи В,). Запіканка сприяє покращенню зору та якісному формуванню кісток.До того ж, чорниця, журавлина, ожина, малина інші ягоди — прекрасні джерела антиоксидантів.

Інгредієнти:  

  • 1 пачка 9-15 % кисломолочного сиру;
  • 2 яйця: 1 повна столова ложка манної крупи;
  • свіжі або заморожені ягоди (чорниці, малина, журавлина);
  • 1 столова ложка дрібно натертої моркви;
  • 2-3 розмочених фініка.

  Спосіб приготування:

  • Сир змішати з манною крупою, додати дрібно натерту моркву. Білки відділити від жовтків. Жовтки збити до густої піни з цукром, білки — з дрібкою солі. 
  • Всі складники змішати, вилити у змащену олією та посипану сухарями роз’ємну форму, поставити в нагріту до 180 градусів духовку та випікати до появи золотистої скоринки.

Готувати запіканку потрібно звечора. Вранці відрізати шматочок, полити сметаною і подати дитині до столу.

Бананові панкейки

Вишукані панкейки з бананом можна приготувати всього за 10 хвилин, тож це чудовий варіант для сніданку

Банани містять велику кількість вітамінів і корисних речовин серед яких, вітаміни групи В, аскорбінова кислота (вітамін С), калій і магній, залізо і натрій, крохмаль і клітковина. Ця ягода стимулює роботу мозку, заряджає організм енергією, покращує стан зубів, підвищує імунітет.

Отож нам потрібно:

  • Банани - 2 шт.
  • Борошно - 120 г
  • Молоко - 120 мл (можна замінити кокосовим чи іншим рослинним)
  • трішки розпушувачу
  • Соняшникова або кокосова олія - 3 ч. ложки

Для подачі за смаком:

  • Жменя ягід
  • мед
  • Йогурт

Спосіб приготування:

  • Змішайте у блендері два порізаних банани, борошно, розпушувач та молоко.
  • Розігрійте одну чайну ложку олії на невеликій сковороді. Щоб зробити один млинець діаметром 10 см, вам знадобиться приблизно одна столова ложка суміші.
  • Обсмажуйте млинці близько двох хвилин з обох сторін до золотисто-коричневого кольору.
  • Викладіть панкейки на  тарілку. Прикрасьте ягодами, полийте медом чи  йогуртом. 

 

Канапки з рибою чи сиром

Діти люблять бутерброди. Але не рекомендуємо робити їх з ковбасою. Ковбаса не є корисною, швидше навпаки шкідливою. Краще візьміть рибу жирних сортів (скумбрія, лосось, сьомга ), або будь-які види сиру. 

Риба дуже корисна для здоров’я через високий вміст вітамінів і мікроелементів, серед яких — поліненасичені жирні кислоти. Наприклад, Омега-3 — основа для вироблення мієліну, необхідного для хорошої пам’яті і швидкого сприйняття інформації.

Твердий сир - джерело кальцію, який необхідний для здоров'я зубів і кісток.Наприклад, в півсклянці молока міститься 120 мг кальцію, а в 100 г твердого сиру середньої жирності – 1300 мг.  

Також  для канапок краще брати зерновий або висівковий хліб, який є кориснішим , бо забезпечує поступове надходження енергії.

Омлет  з овочами та зеленню

Страви з яєць дуже корисні. Адже яйця містять у великій кількості білок , вітаміни A, D, B і B12, а також лютеїн,  який  допомагає запобігти погіршенню зору.

Для омлету нам потрібно:

  • 2 курячих яєць;
  •  50 мл молока;
  •  1 ч. л. вершкового масла;
  •  сіль на ваш смак;
  •  100 г солодкого перцю;
  •  1 помідор;
  •  улюблена зелень (кінза, петрушка, кріп, базилік)

Спосіб приготування:

  •  збийте яйця з молоком, додайте спеціїї на ваш смак.
  • Наріжте дрібними кубиками солодкий перець та з'єднайте з яєчною сумішшю.
  • Розігрійте сковорідку з вершковим маслом або приготуйте омлет на сухій сковорідці. Вилийте яєчну масу на сковорідку та накрийте кришкою.
  • Наріжте помідори кружечками та покладіть зверху на омлет. Знову накрийте кришкою та готуйте 5 хвилин на маленькому вогні.
  • Дрібно наріжте зелень та посипте нею омлет. Складіть омлет навпіл за допомогою лопатки та готуйте його ще 3 – 4 хвилини.

 Ліниві вареники

Сьогодні ми поділимося універсальним рецептом, який можна приготувати всього за 20 хвилин, але обовязково сподобається вашій дитині.

Інгредієнти:

  • 400 г сиру;
  • 1 яйце;
  • сіль на свій смак;
  • 3 столові ложки цукру;
  • 300 г борошна;

Спосіб приготування:

  • Розімніть сир і змішайте з яйцем, сіллю і цукром.
  • Додайте майже всю муку і замісіть тісто.
  • Потім розділіть його на кілька частин, сформуйте ковбаски та розріжте їх на невеликі шматочки. Зверху злегка присипте борошном.
  • Закип’ятіть підсолену воду та опустіть в неї ліниві вареники. Як тільки вони спливуть, діставайте.

Подавайте з маслом чи сметаною.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ