У Львові всерйоз саботують ініціативу перейменування площі Маланюка на площу Музики. На площі планують встановити пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту.

Про це заявив під час виступу в Львівській міській раді депутат від ВО «Свобода» Любомир Мельничук.

«Євген Маланюк – український поет, культуролог, енциклопедист, публіцист, літературний критик, сотник армії Української Народної Республіки. Його називали лицарем залізних строф. Поет все своє життя боровся за волю України. Це одна з наймасштабніших постатей в українській поезії 20 століття», - зазначив Мельничук.
У «Свободі» наголосили, що будь-яка ініціатива щодо перейменування площі Маланюка у Львові позбавлена підґрунтя та шкодить національній пам’яті. Фракція вимагає віддати належну шану українському поету та не допустити перейменування.

Франца Ксавера Моцарта називають «львівським Моцартом». Ініціативу перейменувати площу та встановити там пам’ятник запропонували міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt, наукове товариство Mozartiana Galicia та Міжнародна фундація Моцартеум у Зальцбурзі (Австрія).

У 2021 році відзначається 230-річчя від дня народження Франца Квасера Моцарта. Пам’ятник у Львові має стати першим у світі.

Франц Ксавер Моцарт (1791 – 1844) – видатний композитор, диригент, педагог, культурний діяч та просвітник, який майже 30 років свого життя присвятив культурному розвитку Львова та Галичини, молодший син відомого віденcького генія, Вольфганга Амадея Моцарта. Франц Ксавер заснував у Львові перше Музичне товариство ім. Св. Цецилії та влаштовував з ним численні концерти, в наслідок чого про культурне життя тодішнього Львова з міжнародної преси дізнавалася вся Європа. Так, саме у Львівському храмі Соборі Св. Юра він вперше організував виконання Реквієму свого геніального батька, на 15 років випередивши відповідну усталену європейську традицію вшанування композитора.

Раніше Вголос повідомляв:

ІА "Вголос": НОВИНИ