У перший день липня в Україні має запрацювати ринок землі. Вартість сільськогосподарських земель одразу ж зросте мінімум вдвічі.

Відповідну заяву зробив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час форму «Україна 30. Земля». Про це інформує «РБК-Україна».

Посадовець розповів, що до 1 липня Верховна Рада встигає підготувати необхідні для запуску ринку землі нормативні акти.

«Відкриття ринку землі означає встановлення справедливості. Відкриття ринку землі призведе до зростання ціни на землю мінімум удвічі протягом перших 3-5 років. Такі наші оцінки, такі оцінки експертів», - пояснив прем’єр-міністр.
Шмигаль вважає, що реформа допоможе не тільки українському бізнесу, але й землевласникам. Виробники матимуть нагоду спланувати власну діяльність на багато років вперед. Таким чином виробники не будуть боятися інвестувати.

Щодо фермерів, то вони матимуть першочергове право придбати землю, якщо їх землевласник захоче продати пай.

Нагадаємо, 28 квітня під час засідання Ради народні обранці проголосували про земельний закон, який також називають «земельною конституцією». Законопроєкт дозволяє передавати у комунальну власність землі, які знаходяться поза населеними пунктами. Згодом документ підписав глава держави Володимир Зеленський.

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко розповів, скільки орієнтовно буде коштувати один гектар землі. На його думку, на початку відкриття ринку землі вартість одного гектара коливатиметься в межах двох тисяч доларів США. Міністр зазначив, що станом на сьогодні за оренду землі платять не менше 150 доларів за гектар.

Читайте більше новин економіки від ІА Вголос:

ІА "Вголос": НОВИНИ