Колишній генпрокурор Віктор Шокін та чинний очільник ГПУ Юрій Луценко запропонували адвокату президента США інформацію, яка може допомогти команді Дональда Трампа для інформаційної кампанії проти Джо Байдена — вірогідного противника Трампа на президентських виборах у 2020 році.

Про це йдеться у спільному розслідуванні видання BuzzFeed та проєкту розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP), пише «Громадське».

Повідомляється, що свідком став Лев Парнас, емігрант з Радянського Союзу. Сказано, що він став у США біржовим брокером, а у 2016 перерахував понад 300 000 доларів для кампанії Трампа. Парнас стверджує, що разом зі своїм другом Ігорем Фруманом був посередником між адвокатом президента США Рудольфом Джуліані та українськими високопосадовцями. Зокрема чинним генпрокурором Юрієм Луценком та його попередником Віктором Шокіним.

За словами Парнаса, якого цитує BuzzFeed, наприкінці 2018 року йогу другу Фруману зателефонував «знайомий» з України, та повідомив, що колишній генпрокурор України Віктор Шокін має інформацію про колишнього віцепрезидента США Джо Байдена, яка може зацікавити команду Дональда Трампа. В той час вже було відомо, що Байден має намір балотуватись у президенти від Демократичної партії.

Повідомляється, що крім розмови з Шокіним, Парнас та Фруман організували зустріч Джуліані та чинного генпрокурора Юрія Луценка у Нью-Йорку у січні 2019-го. Як інформується, Луценко передав документи, які на його думку доводять, що посольство США в Україні у 2016-му намагалось вплинути на вибори у США на користь Хіларі Клінтон.

Нагадаймо, НАБУ і САП заявляють, що справу про розкрадання в “Ощадбанку” мають повернути їм.

ІА "Вголос": НОВИНИ