Канцлер ФРН Олаф Шольц розповів про плани нарощування боєготовності німецької армії в рамках нової стратегічної концепції НАТО.

Про це він сказав після завершення в Мадриді саміту НАТО, пише Укрінформ.

«Своєю агресивною політикою росія знову є загрозою для Європи та для альянсу», - констатував політик.

Він нагадав, що безпекова ситуація змінилась драматичним чином через напад рф на Україну, а 24 лютого змінило докорінно безпекову стратегію самої Німеччини.

Повідомлялося, що НАТО збільшить військову присутність у країнах Балтії та Східної Європи. Своєю чергою, Німеччина готова посилити свою роль, зокрема, на морі шляхом створення регіонального військово-морського командування в Балтійському морі, сказав глава уряду.

За його словами, Бундесвер матиме в стані бойової готовності для захисту країн на східно-північному фланзі НАТО додатково бронетанкову дивізію з 15 тис. солдатів, регіональне командування ВМС, 60 літаків і 20 морських підрозділів.

«Наш внесок на землі, в повітрі та на морі буде розширено та посилено», - пообіцяв глава уряду.

Шольц також заявив, що Берлін планує почати процес ратифікації вступу в НАТО Фінляндії та Швеції ще цього тижня. НАТО, зазначив він, не очікує нової напруженості з Росією з приєднанням двох країн.

Коментуючи долю Основоположного акту НАТО - росія, Шольц заявив, що його ніхто не скасовував.

«Це теж правильно, тому що кожного разу, відкриваючи його, ви можете прочитати росії про те, чого вона зобов’язалася, а саме щодо непорушності кордонів, неможливості переміщувати їх силою, що суверенітет і цілісність держав не повинні піддаватися сумніву», - додав канцлер.

Нагадаємо, президент Сполучених Штатів Джо Байден анонсував новий пакет військової допомоги Україні на суму 800 мільйонів доларів.

ІА "Вголос": НОВИНИ