Міністерство освіти та науки зобов’язало видавництво «Ґенеза» та авторів підручника для 10-го класу загальної середньої освіти «Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)» терміново внести зміни до електронного та друкованого варіанту, які стосуються «колабораціонізму» Романа Шухевича.

Про це йдеться у відповіді на депутатський запит народного депутата України від ВО «Свобода», члена парламентського Комітету з питань запобігання та протидії корупції Олега Осуховського до Міністерства освіти і науки та Служби безпеки України.

Раніше до Олега Осуховського звернулися громадські активісти з проханням надіслати звернення науковців, освітян, громадських діячів та учасників російсько-української війни до Міністерства освіти та науки України щодо нового шкільного підручника для 10-го класу загальної середньої освіти «Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)» авторства М. М. Мудрого й О. Г. Аркуші.

«Зокрема, йдеться про те, що участь українців у складі батальйонів »Роланд« і »Нахтігаль«, а згодом і дивізії »Галичина« у підручнику представлена як »прояв колабораціонізму«. Проте висновки міжнародних та урядових комісій, а також провідних дослідників теми (І. Патриляка, А. Боляновського, С. Кульчицького, М. Сєміряги й інших) аргументовано спростовують цю тезу. Відразу ж після заголовку »Національні військові формування в німецькій армії. Прояви колабораціонізму« в підручнику розміщений портрет Романа Шухевича, який, вочевидь, має на меті візуалізувати та персоналізувати »прояви колабораціонізму». Науковці й освітяни вважають, що в умовах відкритої агресії Росії проти України, поява такого підручника означає підтримку російської пропаганди", — йшлося у зверненні.

Одна зі сторінок скандального підручника

Олег Осуховський звернувся з депутатським запитом до СБУ та МОН із проханням розглянути звернення громадськості, науковців, освітян та учасників війни та виконати їхню вимогу: відкликати наклад підручника для 10-го класу загальної середньої освіти «Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)» авторства М. М. Мудрого й О. Г. Аркуші, внести необхідні вказані правки до тексту та вилучити зі заголовка четвертого пункту параграфа 33 (с. 244) уточнююче формулювання «Прояви колабораціонізму» (подати його в такій редакції: «Національні військові формування в німецькій армії»).

Нагадаємо, що 23 жовтня історики на круглому столі у Львові вимагали відкликати підручника для 10-го класу загальної середньої освіти «Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)» авторства М. М. Мудрого та О. Г. Аркуші, і вилучити у четвертому пункті параграфу 33, на с. 244 уточнююче формулювання: «Прояви колабораціонізму».

25 жовтня 2018 року депутати Львівської обласної ради підтримали звернення до Міністерства освіти і науки України, яке ініціювала фракція ВО «Свобода», щодо неприпустимості прирівнювання у шкільних підручниках Головного командира УПА Романа Шухевича до колаборантів нацизму. Депутати також закликають інші обласні ради ухвалити аналогічні рішення.

Після цього Юрій Шухевич виступив вз вимогою звільнити авторів підручника, котрі назвали його батька колаборантом, та відкликати наклад цього підручника.

ІА "Вголос": НОВИНИ