Ідея мікрофінансування не нова. Її концепція була розроблена професором економіки Мухаммадом Юнусом у 1974 році. Він мріяв зробити кредити доступними для людей, які з певних причин не можуть скористатися традиційними банківськими послугами. І що б не казали про високі відсотки, невеликі суми й короткі терміни кредитування, мікрофінансові організації для багатьох залишаються єдиною можливістю отримати гроші, тому їхня популярність зростає. Якщо вам потрібна позика на карту терміново, дізнайтеся про те, як її отримати.

Як видають кредити онлайн

Мікрофінансові організації (МФО) працюють на законних підставах, як і звичні всім банки. Вони також укладають кредитний договір із позичальником, нараховують відсотки й застосовують штрафні санкції до тих, хто не повертає гроші. 

Усі дії, від створення заявки до видавання коштів, відбуваються онлайн. У цьому полягає головна відмінність від банків, у яких значно вищі вимоги до позичальників. МФО ставляться до своїх клієнтів набагато лояльніше.

Наприклад, український сервіс мікрокредитування LoviLave швидко видає кредит. Щоб його отримати, не потрібна ні застава, ні довідка про доходи. Наразі не потрібно навіть надсилати фотографію паспорта, як це було кілька років тому. З появою державної системи віддаленої ідентифікації всі процеси стали ще простішими. Щоб отримати кредит до 5–10 тис. грн на картку в LoviLave, ви робите мінімум дій і витрачаєте менше часу:

  • подаєте заявку на кредит — від 10 до 20 хвилин;
  • підтверджуєте свою особистість через Bank ID — 2–5 хвилин;
  • чекаєте відповідь від МФО — кілька хвилин;
  • ставите електронний цифровий підпис на кредитному договорі через Bank ID — 2–5 хвилин;
  • отримуєте гроші на картку будь-якого українського банку — до 5 хвилин.

Здебільшого гроші надходять миттєво після того, як клієнт поставить свій підпис. З цього моменту кредитний договір стає чинним. МФО та позичальник зобов’язуються дотримуватися його положень. Кредитор повинен забезпечити захист і конфіденційність персональних даних клієнта, а клієнт — повернути кредит і нараховані відсотки в зазначений термін. Якщо він вчасно не віддає гроші, то МФО має право збільшити процентну ставку на дні прострочення. 

Як виплачувати онлайн-кредит у МФО

Зазвичай дозволяють повертати всю суму повністю в останній день терміну чи поступово сплачувати частинами. Це залежить від умов кредитування в обраній МФО. Наприклад, LoviLave пропонує:

  • перерахувати гроші з будь-якої банківської картки;
  • оплатити через касу банку;
  • переказати кошти через банківський термінал.

Простіше і швидше здійснити платіж за допомогою картки. Якщо збираєтеся сплачувати через термінал або банк, то робіть це заздалегідь. Гроші можуть прийти на рахунок МФО впродовж 3 робочих днів.

До того ж клієнти LoviLave можуть користуватися особистим кабінетом на сайті сервісу. У ньому міститься інформація про поточну позику й минулі кредити. Ви можете подивитися, яку суму потрібно повернути та коли закінчиться дія договору, а також у разі потреби продовжити його термін. 

ІА "Вголос": НОВИНИ