Сім років проведе в ув'язненні аґент російської федерації на прізвисько «Гєлєн» за те, що збирав і передавав своїм кураторам інформацію, яка містить військову таємницю.

Про це повідомляє управління Служби безпеки України у Закарпатській області.
 
Так, Свалявський районний суд Закарпатської області визнав винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 та ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) чоловіка, який діяв під псевдонімом «Гєлєн».
 
Йому призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на сім років.
 
Цього агента фсб контррозвідники СБУ викрили на Закарпатті у березні.
 
Досудове розслідування встановило, що зловмисник передавав зібрану інформацію своїм кураторам для підготовки ворожих диверсій і спеціальних інформаційних операцій, спрямованих на розхитування обстановки у прикордонних районах України.
 
Слідчі та контррозвідники СБУ зібрали вичерпну доказову базу його співпраці з російськими спецслужбами. Зокрема, встановлено весь ланцюжок його кураторів і координаторів з-поміж співробітників фсб, у тому числі й під прикриттям.
 
Також, як уточнили у Закарпатській обласній прокуратурі, з початком активного наступу військ РФ, обвинувачений погодився підготувати ряд фейкових публікацій у ЗМІ з тиражуванням закликів до «вигнання націоналістичних угруповань задля порятунку великих міст», а також критики тих, хто, рятуючись від війни, евакуює свої сім’ї в інші регіони України чи за кордон. Крім того, він мав поширювати думку про те, що нібито деструктивні дії української влади призводять до мародерства та загибелі військових.
 
За це він регулярно отримував матеріальну винагороду, яка надходила на банківські рахунки його співмешканки. Жінку вже засуджено за пособництво в діях, вчинених з метою захоплення державної влади.
 
Читайте також у «Вголосі»: цієї ночі росіяни завдали ракетного удару по Одесі. 

ІА "Вголос": НОВИНИ