Син шаха Масуда відкинув ультиматум талібів здати Панджшер і заявив, що буде захищати свою землю до останнього бійця від талібів.

 

Рух «Талібан» заявив, що направляє бійців в провінцію Панджшер на північному сході Афганістану, оскільки місцеві чиновники відмовилися передати владу мирним шляхом.

Панджшерська ущелина - одна з останніх територій країни, яку не контролюють таліби. Більшість жителів цього регіону - етнічні таджики.

Ісламісти висунули ультиматум лідеру опору Ахмаду Масуду - синові колишнього відомого польового командира Ахмада Шаха Масуда. Таліби заявили, що дають Масуду чотири години, щоб його прихильники склали зброю. В іншому випадку, йдеться в заяві «Талібану», учасники опору «будуть покарані».

Син Ахмад Шаха Масуда, одного з головних лідерів антирадянського опору Афганістану в 1980-х роках, пообіцяв встояти проти Талібану зі свого опорного пункту в Панджшерскій долині.

У редакційній статті Washington Post Ахмад Масуд, 32-річний син колишнього командира моджахедів, сказав, що військовослужбовці афганської армії, в тому числі деякі з елітних підрозділів спецназу, згуртувалися на його стороні, і він звернувся до Заходу за допомогою.

«У нас є запаси боєприпасів і зброї, які ми терпляче збирали з часів мого батька, тому що знали, що цей день може настати», - сказав він в редакційній статті, додавши, що деякі з приєдналися до нього сил принесли свою зброю.

В інтерв'ю телекомпанії «Аль-Арабія» в неділю Масуд заявив, що готовий до переговорів і компромісу з талібами, щоб уникнути протистояння. Він закликав сформувати широке уряд національної єдності за участю талібів. Однак, якщо таліби відмовляться від діалогу, війна неминуча, додав він.

Панджшерська долина на північ від Кабула досі всіяна уламками радянської бронетехніки, знищеної в безуспішних боях за її завоювання. І цей регіон також встояв проти талібів, коли вони правили Афганістаном в 1996-2001 роках.

Ахмад Шах Масуд був убитий за кілька днів до нападів 11 вересня 2001 року на Сполучені Штати бойовиками «Аль-Каїди», які користувалися притулком в Афганістані під владою талібів. І його ім'я продовжує мати велике значення як в Афганістані, так і в усьому світі.

Як ми повідомляли, Із Кабула до Києва в понеділок, 23 серпня, вилетів ще один літак. Про це під час саміту Кримської платформи заявив керівник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба.

ІА "Вголос": НОВИНИ