Третього серпня ряд російських ЗМІ повідомляли про те, що в Сирії був збитий якийсь не опізнаний літак-розвідник турецького або ізраїльського виробництва. Деякі патріотично налаштовані «експерти» навіть заявляли, що засоби ППО Сирії збили турецькийа БПЛА Bayraktar TB2. Проте правда виявилася зовсім іншою. Знищений безпілотник виявився російським апаратом.

Про це повідомляється на сайті «Інформаційний спротив».

Після того, як у відкритих джерелах були опубліковані перші фото збитого БПЛА, з обгорілих запчастин і маркування стало зрозуміло, що це російський апарат, а саме - БПЛА «Форпост» 2020 року випуску.

Але, у міру того, як російські ЗМІ не стали оновлювати новину з уточненням приналежності БПЛА, в мережі розгорілася вже зовсім інша дискусія. Людей уже не так бентежить той факт, що сирійські ПВО збивають російські БПЛА, що вельми красномовно говорить про ступінь взаємодії підрозділів обох сторін, а те, наскільки технічно примітивний і відсталий виявився БПЛА «Форпост» 2020 року випуску!

Адже в апараті помітили відсутність сучасних мікросхем. Натомість там є примітивні аналогові елементи і роз'єми, які немов перекочували з епохи СРСР. Але насправді це було ще не найцікавіше.

Подальше вивчення останків збитого сирійською ППО російського БПЛА «Форпост» показало, що це модифікація «Р». 

Справа в тому, що БПЛА «Форпост-Р» - це сама справжня гордість російського ВПК, адже в ньому були реалізовані вітчизняні технічні рішення для забезпечення максимального імпортозаміщення!

Тобто, БПЛА «Форпост-Р» не містить деталей іноземного виробництва, наприклад, від ізраїльської компанії IMI Searcher. І за заявами російської сторони, відмова від іноземних комплектуючих дозволить збільшити ТТХ зазначеного БПЛА!

Дивлячись на внутрішню «начинку» БПЛА «Форпост-Р», виникає переконання лише в тому, що після такого імпортозаміщення, єдине, що воно змогло збільшити, то це свою вагу і затримку передачі і виконання команд.

знищений російський безпілотник

Апарат технічно явно відстає не просто на роки чи десятиліття, його немов висмикнули з епохи минулих поколінь.

А тому цей випадок в сирійському небі виявився куди більш цікавим для вивчення. Адже це не просто прикра помилка, коли одні союзники знищують апарат інших союзників, з якої можна щиро поглумитися. Даний інцидент продемонстрував реальну ситуацію в Росії з імпортозаміщенням, яке високими технологіями і не пахне.

ІА "Вголос": НОВИНИ