Український журналіст Юрій Бутусов відзначив, що рішення про присвоєння генеральського звання деяким військовим було дивним та не мали «раціональної логіки».

Як написав Бутусов, більшість офіцерів отримали від Президента України Петра Порошенка генеральські звання за реальні заслуги і бойовий досвід. Однак він зазначив і ряд дивних призначень.

Так присвоєння звання генерал-лейтенанта для начальника Озброєння ЗСУ Миколи Шевцова Бутусов назвав «найбільшим скандалом і повним абсурдом».

«Справа в тому, що саме Шевцов відповідає за безпеку арсеналів і складів боєприпасів в ЗСУ, це вища посадова особа, яка підпорядковується безпосередньо начальнику Генштабу. І це за час його керівництва Озброєнням були підірвані три найбільших склади боєприпасів стратегічного значення - Балаклія, Ічня та Калинівка. Це Шевцов фігурував у звітах всіх комісій з перевірки безпеки арсеналів, як такий, що зриває плани, який не виконує розпорядження. Але Шевцов лояльний начальнику Генштабу Муженко, і йому прощають все», – розповів журналіст.

Бутусов зазначив, що всі вибухи складів, за які судили начальників - це насправді відповідальність Шевцова.

Також, відзначає Бутусов, генерал-майора отримав Петро Ромигайла - начальник штабу - перший заступник командувача ОК »Північ«.

»У 14-му - начальник штабу сектора «Д», першим передав доповідь про вторгнення російських військ вранці 24 серпня керівництву ЗСУ, згодом дав свідчення про це військовій прокуратурі, на його свідченнях будується і розслідування слідчої комісії ВР по Іловайську. Змінювати показання відмовився. Колишній командувач сектором «Л» в 2016-му році«, – написав Бутусов.

Окрім цього, начальник Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення Дмитро Марченко теж став генерал-майором.

»Найзавидніша кар'єра в цьому генеральському списку у Марченка. У 2015-му він був призначений в званні підполковника на новостворене ГУРСМО, яке займається організацією держзакупівель ЗСУ, а оскільки дана посада була внесена до розкладу як генерал-лейтенантська, звання полковника і генерал-майора було присвоєно стрімко. Полковник у 2017-му - і вже генерал-майор у 2019-му, і це ще не межа зростання на цій посаді«, – зазначив Бутусов.

Бутусов резюмував, що, на його думку, кар'єрний ріст повинен бути пов'язаний насамперед з командними посадами у військах, а не з апаратною роботою.

»Не за контроль кордону, не за розподіл матеріальних ресурсів - найкраща кар'єра повинна бути у тих, хто служить у військах", – додав Бутусов.

Як писав «Вголос», Петро Порошенко присвоїв керівнику СБУ Василю Грицаку звання Героя України.

ІА "Вголос": НОВИНИ