Першою країною, яка прийняла найбільше українських біженців, що втікали війд російської окупації, була Польща.

Сьогодні за результатами опитування майже половина біженців (45%) з України планують залишитися в Польщі на довший період — принаймні на рік або кілька років після закінчення війни.

Натомість торік у березні про таке бажання заявляли 31% воєнних біженців. Про це свідчать дані опитування “Воєнні біженці з України. Рік у Польщі”, яке провела Міграційна платформа EWL та Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету на замовлення Канцелярії прем’єр-міністра Польщі.

У свою чергу, частка біженців, які бажають залишитися в Польщі на постійне проживання, зменшилася на 1 відсоток порівняно з опитуванням у березні 2022 року і зараз становить 6%.

Майже третина (32%) українських біженців в Польщі має намір якомога швидше повернутися в Україну. Ще 16% не знають про свої плани щодо повернення в Україну.

На думку авторів дослідження, досить великий відсоток тих, хто планує залишитися в Польщі надовше – це результат роботи польського суспільства та роботодавців, центральних та місцевих органів влади країни, які впоралися із прийняттям, забезпеченням основних потреб, адаптацією законодавства та професійною активізацією біженців з України.

«Велика частка біженців після закінчення війни буде очікувати ще певний час, щоби остаточно переконатися, що в Україні безпечно і чи варто повертатися. Крім того, більшість біженців, а саме 84% знайшли роботу, влаштували дітей у садки і школи, відкрили свій бізнес і отримують у Польщі освіту.

Деякі вже створили родину, декому немає куди їхати через розбомблені будинки. Тому перед ними постане вибір – повертатися в Україну чи продовжувати життя у Польщі», – прокоментував результати дослідження директор департаменту платформи EWL Марцін Колодзейчик на презентації результатів опитування у Львівському національному університеті імені І.Франка.

Дослідження показало, що більшість біженців з України (83%) перебуває в Польщі вже понад пів року. Більше половини респондентів (51%) прибули в перші три місяці після початку повномасштабної війни.

Третина біженців прибула в період від травня до липня минулого року. Лише 5% людей вирішили приїхати до Польщі наприкінці 2022 — на початку 2023 року, після посилення атак на критичну інфраструктуру та цивільні об’єкти України.

Раніше повідомляли, що більшість працездатних українців, які виїхали через війну до Польщі, працевлаштувалися в цій країні (84%). Майже чверть (27%) працевлаштованих у Польщі біженців знайшли роботу протягом першого місяця після прибуття до Польщі.

Загалом у 34 польських містах опитано 400 громадян України, які приїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ